DISTRIBUIȚI
The New York Times

Parchetul din Catalonia (nord-estul Spaniei) a ordonat marţi sigilarea până cel mai târziu sâmbătă a locurilor care urmau să fie folosite ca secţii de votare pentru referendumul de autodeterminare interzis pe care separatiştii doresc să îl organizeze, a făcut cunoscut o sursă judiciară, scrie AFP. 

Într-o notă adresată poliţiei catalane, procurorul regiunii ordonă sigilarea sălilor respective înainte de 30 septembrie şi supravegherea acestora pentru ca interzicerea accesului să fie respectată, până duminică, 1 octombrie, la orele 21.00 (19.00 GMT), zi în care liderii Cataloniei doresc să organizeze referendumul.


„Dispozitivul pus în aplicare va trebui să împiedice astfel orice tentativă într-un alt loc din aceeaşi clădire sau pe căile de acces din vecinătate, pe o rază de securitate de 100 de metri”, se poate citi în nota Parchetului adresată forţelor de ordine pe care AFP a putut să o consulte.

Ordinul poate viza clădiri şcolare şi alte localuri puse la dispoziţie de primării sau administraţia regională pentru vot, inclusiv centre de sănătate.

Separatiştii la putere în Catalonia intenţionează să organizeze un referendum pentru a şti dacă această regiune cu 7,5 milioane de locuitori (16% din populaţia Spaniei) trebuie să se separe de Spania.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy se opune ferm acestuia, Constituţia interzicând acest tip de consultări, potrivit Curţii Constituţionale.

Peste 700 de primării catalane din totalul celor 948 s-au declarat dispuse să participe. În schimb, cinci dintre cele mai mari zece oraşe nu au vrut să se implice, Catalonia fiind profund divizată în ce priveşte chestiunea independenţei.

De asemenea, Parchetul Cataloniei a cerut poliţiei regionale să treacă la identificarea responsabililor secţiilor de votare care urmează să ia parte la referendumul de duminică.

Justiţia continuă punerea în aplicare a unui plan vizând toate mecanismele referendumului.

Comisia Electorală a fost nevoită să demisioneze în bloc, Curtea Constituţională ameninţându-i pe membrii acesteia cu amenzi zilnice de 12.000 de euro.

Poliţia şi Garda Civilă au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot şi vreo 45.000 de convocări pentru reprezentanţii în birourile de vot. În plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost închise.

În faţa acestor acţiuni, autorităţile separatiste au denunţat metode „represive”. „Site-ul Fundaţiei Franco (fostul dictator) este în continuare funcţional”, dar nu şi aceste site-uri, s-a plâns marţi purtătorul de cuvânt al guvernului regional, Jordi Turull.