DISTRIBUIȚI
Público

Parchetul general spaniol a anunţat joi că pregăteşte inculparea liderilor separatişti catalani pentru convocarea şi votul în favoarea organizării unui referendum de autodeterminare la data de 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul central, transmit AFP şi Reuters.

Conform procurorului general Jose Manuel Maza, acţiunile în justiţie îi vor viza pe responsabilii parlamentului catalan care au votat miercuri legea privind referendumul de autodeterminare, precum şi pe membrii guvernului regional care au convocat consultarea populară.


Maza a mai precizat că a solicitat forţelor de securitate să ancheteze pregătirile pentru referendum ale guvernului catalan, şi că toate materialele electorale aferente vor fi confiscate.

De partea cealaltă, executivul catalan a accelerat joi aceste pregătiri, cerându-le primarilor să transmită prin e-mail, în termen de 48 de ore, listele cu birourile de vot disponibile. ‘Administraţia electorală a guvernului Cataloniei va conta pe sediile folosite în mod obişnuit în municipalitatea dumneavoastră drept birouri de vot’, au transmis preşedintele şi vicepreşedintele guvernului regional, Carles Puigdemont (centru-dreapta) şi Oriol Junqueras (stânga).

Parlamentul catalan a aprobat miercuri, cu majoritate de voturi, legea care, potrivit celor doi lideri separatişti, ‘instituie un regim juridic excepţional pentru reglementarea şi garantarea referendumului de autodeterminare a Cataloniei’.

Primarii din cele 948 de municipalităţi catalane se văd astfel în faţa unei alegeri: să aplice sau nu o lege regională contestată de guvernul central de la Madrid.

Guvernul spaniol a promis să-i aducă în faţa instanţei pe toţi cei care vor participa la referendumul interzis de Curtea Constituţională, o situaţie care pune presiune în special asupra funcţionarilor.

Executivul catalan a creat deja o autoritate electorală şi a lansat un site dedicat referendumului, precum şi un spot electoral care îi îndeamnă pe locuitorii provinciei să meargă la vot pe 1 octombrie.