DISTRIBUIȚI

Organizaţiile paramilitare ale loialiştilor nord-irlandezi l-au anunţat pe premierul britanic Boris Johnson că retrag temporar sprijinul pentru Acordul de pace din 1998, din cauza temerilor legate de Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană (numit şi Acordul Brexit), a relatat cotidianul Belfast Telegraph, citat joi de Reuters, potrivit agerpres.  

Într-o scrisoare adresată lui Boris Johnson, Consiliul Comunităţilor Loialiste, care include printre altele grupările scoase în afara legii Ulster Volunteer Force, Ulster Defence Association şi Red Hand Commando, s-a declarat îngrijorat de perturbările produse de acordul Brexit în schimburile comerciale dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord.


Citeşte şi: De voie, de nevoie, Merkel acceptă o relaxare treptată a restricţiilor

”Suntem îngrijoraţi de perturbările care au loc în comerţul şi afacerile dintre Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit”, a menţionat în scrisoare preşedintele Consiliului Comunităţilor Loialiste, David Campbell (foto).

El a subliniat că, în Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul Brexit, Londra, Irlanda şi Uniunea Europeană şi-au încălcat angajamentele faţă de acordul de pace din 1998.

Acordul de pace din 1998 privind Irlanda de Nord, cunoscut şi ca Acordul din Vinerea Mare sau Acordul de la Belfast, a pus capăt unei perioade de trei decenii de violenţe între naţionaliştii care luptau pentru reunirea cu Republica Irlanda şi loialiştii care susţin rămânerea provinciei în interiorul Regatului Unit.

Vezi şi: Un prototip al rachetei Starship A EXPLODAT după aterizare – VIDEO

Uniunea Europeană a promis miercuri că se va adresa justiţiei după ce guvernul de la Londra a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra produselor alimentare transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, măsură care potrivit Bruxellesului încalcă termenii Acordului Brexit.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE.