DISTRIBUIȚI
A supporter of Colorado Party's presidential candidate Mario Abdo Benitez holds a Paraguayan flag while attending a campaign rally ahead of the April 22 election in Itaugua, Paraguay April 19, 2018. REUTERS/Mario Valdez

Paraguay „rămâne ferm” în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Taiwanul în ciuda deciziei luate de Nicaragua de a se reorienta spre China, a declarat vineri pentru Reuters principalul consilier al preşedintelui ţării sud-americane Mario Abdo Benitez, potrivit agerpres.  

China şi Nicaragua au restabilit vineri legăturile diplomatice după ce ţara din America Centrală a rupt relaţiile cu Taiwanul revendicat de China, promovând Beijingul într-o parte a lumii unde Statele Unite au o influenţă puternică.


Citește și : Talibanii din Pakistan renunţă la armistiţiul cu forţele guvernamentate

„Este o decizie a guvernului din Nicaragua. O respectăm, dar Paraguayul rămâne ferm în poziţia sa de a continua relaţiile diplomatice cu Taiwanul”, a declarat Federico Gonzalez, consilier al preşedintelui paraguayan.

„Pentru Paraguay acest lucru nu schimbă nimic. Poziţia noastră rămâne la fel”, a notat el.

China a crescut presiunea militară şi politică asupra Taiwanului pentru a-i accepta revendicările de suveranitate, provocând furie din partea insulei conduse democratic, care a declarat în repetate rânduri că nu se va lăsa hărţuită şi are dreptul la participare internaţională, aminteşte Reuters.

Ruptura dintre Nicaragua şi Taiwan a redus micul grup de aliaţi internaţionali ai insulei şi a reînnoit atenţia asupra menţinerii legăturilor diplomatice ale altor ţări cu Taiwanul, care ar putea face la fel.

Paraguay este singura ţară sud-americană care menţine legături cu Taiwanul, o relaţie ce durează de peste şase decenii. Taiwanul finanţează diverse proiecte de infrastructură şi sprijinul agricol în ţară şi a donat consumabile medicale la începutul pandemiei de COVID-19.

Citește și : Chile LEGALIZEAZĂ căsătoriile gay

Anunţând donaţia în iunie anul trecut a unui milion de doze de vaccinuri către Paraguay, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland a declarat că relaţia Paraguayului cu Taiwanul este un exemplu puternic pentru lume.

China, care consideră Taiwanul o provincie rebelă, afirmă că aliaţii insulei, acum reduşi la 14, rămân cu Taipeiul doar datorită presiunii Washingtonului şi aşa-numitei „diplomaţii a dolarului”.