DISTRIBUIȚI
Politico Europe

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a cerut marţi ca, în urma dezvăluirilor din ‘Paradise Papers’, până la sfârşitul anului să fie publicată lista cu paradisurile fiscale întocmită de Uniunea Europeană, dar a evitat să se pronunţe în legătură cu acele state din UE care ele însele oferă un cadru favorabil evaziunii fiscale în favoarea societăţilor care, înregistrându-se în respectivele state, se sustrag plăţii impozitelor în alte ţări, relatează agerpres .

‘Vom vorbi despre ea în dimineaţa aceasta şi este important ca lista să se publice rapid, adică în 2017’, a spus Moscovici la Bruxelles , la sosirea la reuniunea miniştrilor economiei şi finanţelor din statele UE. Documentul trebuie să fie ‘credibil’ şi ‘consistent’ şi să cuprindă sancţiuni ‘adecvate’ pentru ţările incluse în listă, a completat comisarul european.


Citiți și : Ministrul britanic al afacerilor externe acuzat că a gafat în legătură cu eliberarea unei femei cu dublă cetăţenie iraniană şi britanică aflată in arest în Iran

El a menţionat totodată că pe listă nu se vor regăsi state membre ale UE, întrucât, explică Moscovici, un paradis fiscal este ‘o ţară care nu respectă standardul bunei guvernanţe’, deşi în documentele din ‘Paradise Papers’ o ţară membră a UE, şi anume Malta, este descrisă drept jurisdicţie opacă.

Întrebat prin urmare despre ţările din UE care oferă un cadru favorabil evaziunii fiscale, Moscovici a evitat să se pronunţe. ‘Nu voi intra în detaliile acestor dezvăluiri (Paradise Papers), care prin natura lor sunt diferite de cele pe care le-am cunoscut până în prezent, pentru că aici vorbim despre mecanisme legale folosite cu abilitate de intermediari în folosul unor particulari’, a răspuns comisarul european.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat în luna septembrie, la finalul summitului european de la Tallinn dedicat agendei digitale a Uniunii Europene, că executivul comunitar va propune anul viitor noi reguli pentru taxarea sectorului online, astfel încât acesta să se achite în mod corect de obligaţiile sale fiscale, lucru care nu se întâmplă în prezent.

Dar unele state ale UE unde sunt înregistrate numeroase companii ce activează în sectorul online, precum Irlanda şi Luxemburg, nu agreează o astfel de măsură, susţinând că ea le va afecta competitivitatea.

Cadrul favorabil evaziunii fiscale oferit de Luxemburg a fost evidenţiat în anul 2014 odată cu scandalul LuxLeaks, ce a dezvăluit sistemul de evaziune fiscală în favoarea multinaţionalelor organizat în această ţară pe vremea când Jean-Claude Juncker era ministru de finanţe şi premier.