DISTRIBUIȚI

Spectacolul militarilor cu torţe defilând în faţa clădirii Reichstag din Berlin pentru a-i comemora pe germanii căzuţi în Afganistan a provocat o controversă joi, relatează dpa, potrivit agerpres.

Mulţi comentatori au comparat ceremonia de miercuri seara, care a marcat încheierea angajamentului de 20 de ani al Germaniei în Afganistan, cu paradele din era nazistă, în timp ce alţii au apreciat că festivitatea a fost cât se poate de potrivită.


Citeşte şi: Israelul a bombardat Siria! Patru oameni au fost ucişi – Black News

Politiciana ecologistă Jutta Ditfurth l-a citat pe artistul Max Liebermann, care a trăit începuturile regimului nazist din Germania, transmiţând pe Twitter: „Atunci când germanii ridică torţele, mi se întoarce stomacul pe dos”.

Mai mult, ea a denunţat parada de miercuri seara ca ilustrând „militarizarea societăţii”.

La rândul său, politiciana Sevim Dagdelen, din formaţiunea de stânga Die Linke, a amintit de decesele din rândul civililor înregistrate alături de cele ale celor 59 de militari germani care au murit în Afganistan şi a întrebat retoric tot pe Twitter: „ce este de sărbătorit prin această mascaradă militaristă?”.

Citeşte şi: ATAC cu arcul în Norvegia! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

În schimb, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, de la Partidul Liberal Democrat (FDP), a afirmat că ceremonia a fost una adecvată şi s-a desfăşurat „în singurul loc potrivit – în faţa parlamentului”.

Şi Omid Nouripour, purtător de cuvânt pentru afaceri externe al Verzilor germani, a descris parada ca fiind „binevenită, demnă de respect şi emoţionantă”.