DISTRIBUIȚI
RT.com

Poliţia din Papua Noua Guinee a început joi să evacueze forţat migranţi din controversata tabără australiană din insula Manus în încercarea de a ieşi dintr-un impas provocat de politica foarte dură a autorităţilor de la Canberra împotriva solicitanţilor de azil, relatează AFP, potrivit agerpres.

Australia este criticată de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului pentru măsurile sale drastice adoptate împotriva migranţilor care încearcă să ajungă în zonele de coastă. Migranţii sunt duşi în tabere de detenţie în terţe ţări, cum este cea din insula Manus, la nord de Papua Noua Guinee.


Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

Canberra a fost totuşi constrânsă să închidă la 31 octombrie acest centru pe care Curtea Supremă din Papua l-a declarat anticonstituţional.

Dar sute de migranţi care critică de ani de zile impasul juridic în care se află au refuzat să se ducă în alt centru de detenţie şi au ales să se confrunte cu autorităţile locale.

După 23 de zile de negocieri, poliţia din Papua a intrat joi în tabără, ordonând migranţilor să urce în autobuze care urmau să-i transporte în alte centre.

O fotografie difuzată de ONG-ul australian GetUp arată poliţia conducându-l în afara taberei pe refugiatul şi jurnalistul iranian Behrouz Boochani, un purtător de cuvânt al solicitanţilor de azil.

‘Bărbaţi sunt luaţi cu forţa spre autobuze, aparent spre alte centre’, a declarat purtătorul de cuvânt al GetUp, Zoe Edwards, pe baza mărturiilor unor refugiaţi.

Alţi migranţi au afirmat că zeci de persoane au fost forţate să plece, în pofida promisiunilor comisarului poliţiei din Papua Noua Guinee, Gari Baki, potrivit cărora nu va fi utilizată forţa.

Australia este criticată de ani de zile pentru politica sa şi consecinţele acesteia asupra migranţilor.

Chiar dacă solicitarea lor de azil este fondată, ei nu sunt acceptaţi pe teritoriul australian. Canberra nu le oferă decât posibilitatea de a se stabili într-o terţă ţară sau de a reveni în ţara lor.

Această politică nu a avut decât un succes limitat deoarece foarte puţini migranţi au plecat să trăiască în alte ţări.

Citeşte şi: Trump l-a făcut PROST şi NERECUNOSCĂTOR pe tatăl unui sportiv american, reţinut în China

Dar această politică a fost reafirmată joi de premierul australian Malcolm Turnbull, care susţine că aceasta permite evitarea unor naufragii dramatice în sensul că i-ar descuraja pe migranţi să se aventureze în drumul periculos spre Australia.

Curtea Supremă din Papua urmează să examineze la 15 decembrie un recurs împotriva deciziei pe care a luat-o în urmă cu câteva săptămâni de a nu restabili alimentarea cu apă şi electricitate în tabăra din Manus, a declarat avocatul Ben Lomai.

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a propus primirea a 150 de refugiaţi, o ofertă respinsă de omologul său australian.