DISTRIBUIȚI

Papa Francisc va vizita Canada între 24 şi 30 iulie, unde este aşteptat să îşi reînnoiască scuzele istorice pentru abuzurile comise timp de decenii în internatele pentru indigeni administrate de Biserica Catolică, informează AFP, potrivit agerpres.

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, „va efectua o călătorie apostolică în Canada între 24 şi 30 iulie, vizitând oraşele Edmonton, Quebec şi Iqaluit”, a anunţat într-un comunicat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.


Citeşte şi: Kais Saied NU vrea observatori străini la alegerile din Tunisia – Black News

La începutul lunii aprilie, papa Francisc a prezentat deja scuze în timpul unei audienţe la Vatican în faţa unor delegaţii ale populaţiilor indigene, cerând „iertare lui Dumnezeu pentru comportamentul deplorabil al acelor membri ai Bisericii Catolice”.

Papa şi-a exprimat atunci dorinţa de a se deplasa în Canada în preajma Zilei Sfintei Ana – sărbătorită pe 26 iulie, care ocupă un loc important în credinţa comunităţilor indigene – pentru a-şi exprima „apropierea” faţă de aceste populaţii amerindiene.

Descoperirea a sute de morminte de copii nemarcate în ultimele luni a zguduit Canada, iar numeroşi supravieţuitori se aşteptau la un gest ferm din partea Papei. În septembrie, Biserica Catolică din Canada a prezentat scuze oficiale populaţiilor indigene.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Peru – Black News

Între sfârşitul secolului al XIX-lea şi anii 1980, circa 150.000 de copii indigeni au fost înscrişi cu forţa în peste 130 de internate din întreaga ţară, unde au fost separaţi de familiile, limba şi cultura lor.

Mii dintre aceştia nu s-au mai întors niciodată în comunităţile lor. Autorităţile canadiene estimează că numărul acelor copii este cuprins între 4.000 şi 6.000. În 2015, o comisie naţională de anchetă a numit acest sistem de internate un „genocid cultural”.