DISTRIBUIȚI
abc.net.au

Papa Francisc s-a declarat duminică îngrijorat în legătură cu incendiile izbucnite în pădurea amazoniană, pe care a numit-o „plămânul vital al planetei noastre”, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Suntem îngrijoraţi de incendiile vaste din Amazonia. Acest plămân format din păduri este vital pentru planeta noastră”, a spus pontiful argentinian, în faţa unei mulţimi de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.


Citește și : Macron şi Trump, prânz tête-à-tête la Biarritz

Papa Francisc, care va organiza în toamnă o conferinţă mondială privind Amazonia, le-a cerut celor 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume „să se roage ca, datorită angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai curând”.

Suveranul pontif, ales în martie 2013, s-a întâlnit în luna mai cu liderul indigen Raoni, care a venit să avertizeze Europa în legătură cu defrişările din pădurea amazoniană. Liderul populaţiei nomade kayapo a încercat de asemenea să strângă un milion de euro pentru protejarea rezervaţiei Xingu din Brazilia.

În enciclica sa „Laudato si” (mai 2015) privind ocrotirea pământului, papa Francisc a denunţat exploatarea pădurii amazoniene din „interese economice internaţionale enorme”.

Citește și : Tusk consideră că există motive suplimentare pentru a nu invita Rusia la reuniunile G7

În ianuarie 2018, pontiful argentinian, în vârstă de 82 de ani, a vizitat Puerto Maldonado, un sat din sud-estul Peru, înconjurat de jungla amazoniană, unde a fost întâmpinat de mii de indigeni peruani, brazilieni şi bolivieni. El a criticat atunci „presiunea enormă a marilor interese economice care râvnesc petrolul, gazul, lemnul, aurul şi monoculturile agroindustriale”.

În Amazonia se găseşte 20% din apa dulce lichidă a planetei, 34% din pădurile primare şi 30-50% din fauna şi flora lumii. Acest plămân verde se află în nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, în principal în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).