DISTRIBUIȚI
CNBC

Papa Francisc a pledat sâmbătă la Atena pentru o politică comună în domeniul migraţiei într-o Europă „sfâşâiată de naţionalisme”, în discursul rostit în faţa autorităţilor locale, în prima zi a vizite sale în Grecia, relatează EFE, potrivit agerpres

Papa a ajuns sâmbătă la Atena după precedenta sa vizită în Cipru şi a abordat drama migraţiei, în primul său discurs la întâlnirea cu preşedinta preşedinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou şi cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Papa a reamintit că Grecia este o ţară „primitoare care a asistat la venirea în insulele sale a unui mare număr mai mare de fraţi şi surori migranţi decât uneori cel al locuitorilor, sporind astfel problemele care îi împovărează pei afectaţi deja de dificultăţile pe care le-a adus criza economică”.

El a denunţat însă că „întârzierile europene persistă şi a criticat Comunitatea Europeană, sfâşâiată de egoismele naţionaliste, care în loc să fie un tren al solidarităţii rămâne de multe ori blocată şi lipsită de coordonare”.

În faţa acestei situaţii, papa a îndemnat la „o viziune unită, comunitară, în faţa crizei migratorii şi a cerut să fie îndreptată atenţia spre cei nevoiaşi pentru ca, în funcţie de posibilităţile fiecărei ţări, ei să fie primiţi, protejaţi şi integraţi în respectarea deplină a drepturile omului şi a demnităţii lor”.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Suveranul Pontif a subliniat că cei care sunt obligaţi să fugă în căutare unui cămin şi a speranţei şi, care sunt tot mai numeroşi, „sunt protagoniştii unei cumplite odisee moderne”, precum cea a lui Ulise scrisă de Homer.

Papa va efectua duminică o vizită fulger în Lesbos pentru a îndrepta atenţia asupra dramei migraţiei la cinci ani după primul său voiaj, când a vizitat tabăra de refugiaţi de la Mavrovouni, în plină criză a migraţiei, deşi acum situaţia s-a ameliorat în acest centru unde trăiesc în continuare 2.500 de persoane.