DISTRIBUIȚI
afp

Papa Francisc a ajuns marţi în Macedonia de Nord, o ţară care nu a mai fost vizitată de niciun suveran pontif până acum, iar în primul său discurs rostit în faţa autorităţilor locale, liderul de la Vatican a pledat pentru o mai amplă integrare în Europa a ţărilor balcanice, relatează EFE, potrivit agerpres.

După o întrevedere cu prim-ministrul Zoran Zaev şi cu preşedintele ţării, Gjorge Ivanov, care şi-au încheiat mandatele după alegerile de duminică, papa Francisc a subliniat că această prima vizită realizată de un suveran pontif marchează împlinirea a 25 de ani de la stabilirea de relaţii bilaterale între cele două state.


Citește și: Ca la turci! Autoritatea electorală decide REPETAREA alegerilor din Istanbul

În discursul său din Sala Mozaicurilor a Palatului prezidenţial, susţinut în faţa autorităţilor macedonene, papa Francisc a reamintit „componenţa multietnică şi multireligioasă a ţării” şi a elogiat „paşnica şi îndelungata convieţuire între diferitele identităţi care au ştiut şi au putut să se exprime şi să se dezvolte fără a nega, reprima sau a-i discrimina pe ceilalţi”.

Suveranul pontif a subliniat totodată efortul generos realizat de această ţară şi de organizaţiile umanitare pentru „primirea şi ajutorarea unui mare număr de refugiaţi care au fugit din calea războiului şi de sărăcia extremă în anii 2015 şi 2016” şi care au găsit în Macedonia „un refugiu valoros”.

El a încurajat de asemenea „să se urmeze cu încredere drumul întreprins”, pentru ca Macedonia să continue să fie „un far al păcii, al primirii şi al integrării rodnice între culturi, religii şi popoare”.

Citește și: Popularitatea lui Trump sare de 45%, o premieră de când a devenit președintele SUA

Îndemnul intervine într-un moment în care Macedonia de Nord menţine închisă frontiera cu Grecia, blocând accesul a mii de migranţi spre nordul Europei.

În discursul său, papa Francisc a dorit să îi aducă un omagiu Maicii Tereza din Calcutta, născută la periferia oraşului Skopje în 1910 într-o familie de etnie albaneză, „pentru modul în care s-a pus în slujba celor abandonaţi, celor oropsiţi şi celor mai săraci”.