DISTRIBUIȚI
Reuters

Migranţii sunt ”fiinţe umane”, ”simbolul tuturor celor excluşi din societatea globalizată”, a susţinut luni papa Francisc cu ocazia celebrării unei slujbe în Bazilica Sfântul Petru pentru a marca cea de-a şasea aniversare a vizitei suveranului pontif pe insula Lampedusa, potrivit AFP, relatează și agerpres.

În prezenţa a doar 250 de invitaţi – migranţi şi persoane care s-au implicat în salvarea acestora – papa Francisc a subliniat luni că ”cei mai slabi şi cei mai vulnerabili trebuie ajutaţi”.


Citește și: Tragedie rutieră pe drumul spre Taj Mahal. Cel puţin 29 de oameni au murit! – VIDEO

„Migranţii sunt, înainte de toate, fiinţe umane”, a subliniat papa Francisc, spunând că aceştia reprezintă ”un simbol al tuturor celor excluşi din societatea globalizată”.

„Sunt persoane. Nu este vorba doar despre probleme sociale şi referitoare la migraţie! Nu este vorba doar de migranţi”, a mai spus suveranul pontif.

„Sunt cei din urmă abuzaţi şi abandonaţi care îşi pierd viaţa în deşert; sunt ultimii torturaţi, maltrataţi şi brutalizaţi în taberele de refugiaţi; sunt ultimii care sfidează valurile unei mări tumultoase; sunt cei din urmă abandonaţi în tabere pentru o găzduire prea lungă pentru a fi numită provizorie”, a enumerat suveranul pontif.

În data de 8 iulie 2003, la patru luni de la alegerea sa, dar înaintea valurilor masive de refugiaţi şi a marilor naufragii din perioada 2013-2017, papa Francisc a mers la Lampedusa, o mică insulă italiană (situată între Libia şi Sicilia), pentru a denunţa ”mondializarea indiferenţei” în ceea ce-i priveşte pe migranţi.

Citește și: Juan Guaido reia negocerile cu guvernul lui Maduro

De atunci, suveranul pontif nu a încetat să-şi multiplice apelurile în favoarea migranţilor, care fug din faţa războaielor şi a sărăciei, dojenind deseori în termeni duri vechea Europă şi recunoscând totodată că statele membre trebuie să ţină cont de capacitatea lor de primire şi de integrare a refugiaţilor.

„Din nefericire, periferiile existenţiale ale oraşelor noastre sunt populate cu persoane excluse, marginalizate, oprimate, discriminate, abuzate, exploatate, abandonate, sărace şi în suferinţă”, a deplâns papa Francisc luni.