DISTRIBUIȚI
twitter

Papa Francisc a impus limitarea timpului petrecut de liderii asociaţiilor catolice internaţionale la conducerea acestor organizaţii, încercând astfel să prevină cazurile de abuz în serviciu, informează DPA, potrivit agerpres.  

Decretul, publicat vineri, prevede schimbarea personalului de conducere la fiecare cinci ani şi se aplică tuturor federaţiilor şi instituţiilor care sunt subordonate Curiei Romane, aparatul administrativ al Sfântului Scaun.


Citește și : Peste 40 de milioane de italieni s-au vaccinat anti-COVID. Un sfert din populaţie a fost imunizată complet

O persoană poate să rămână la conducerea unei grupări catolice doar pentru 10 ani, dacă anumite condiţii sunt întrunite.

Papa Francisc speră că aceste modificări vor asigura o predare de mandat „sănătoasă” în cadrul acestor instituţii şi că ele vor preveni situaţiile în care directori cu rang înalt ar putea să abuzeze de puterea conferită de funcţiile lor.

Asociaţiile eparhiale şi provinciale ar putea să adopte la rândul lor aceste reglementări, însă nu sunt obligate să o facă, potrivit Vatican News, care l-a citat pe părintele Ulrich Rhode, avocat specializat în drept canonic.

Citește și : Ambasada Rusiei din SUA acuză NATO de provocări în Marea Baltică

Decretul va intra în vigoare peste trei luni şi a fost semnat de papa Francisc în contextul în care Biserica Catolică se confruntă cu noi dezvăluiri despre cazuri de abuz în serviciu raportate în multe ţări şi cu critici care îi sunt aduse pentru faptul că nu a reuşit să elimine astfel de practici.