DISTRIBUIȚI
dpa

Papa Francisc le-a promis luni angajaţilor de la Vatican că niciunul dintre ei nu-şi va pierde slujba din cauza pandemiei de coronavirus, care a afectat grav finanţele acestui oraş-stat, informează Reuters, potrivit agerpres.

”Sunteţi ceea ce contează cel mai mult aici. Nimeni nu va rămâne pe dinafară, nimeni nu-şi va pierde slujba”, le-a spus suveranul pontif angajaţilor şi copiilor acestora în cadrul unei audienţe speciale desfăşurată pentru a le ura sărbători fericite.


Citeşte şi: Britanicii care vin cu feribotul în Olanda NU au voie să pună piciorul pe uscat

Pandemia a afectat sever finanţele Vaticanului, care a fost nevoit să apeleze la fondurile de rezervă şi să implementeze unele dintre cele mai dure măsuri pentru a ţine sub control costurile acestui oraş-stat.

”Nimeni nu ar trebui să sufere în urma efectelor economice nedorite ale acestei pandemii… Trebuie să muncim mai serios ca să rezolvăm această problemă, care nu este uşoară. Nu există o baghetă magică. Trebuie să mergem înainte ca şi cum am fi parte din aceeaşi familie”, a spus Francisc într-un discurs improvizat.

Angajaţi laici lucrează în toate departamentele administrative ale Vaticanului, dar şi ca grădinari, pompieri, poliţişti, muncitori care asigură mentenanţa, precum şi în faimoasele muzee.

Pandemia a încetinit drastic fluxul încasărilor de pe urma Muzeelor Vaticanului, care au primit circa 7 milioane de vizitatori anul trecut devenind cea mai de încredere sursă de venituri.

Citeşte şi: Britanicii care vin cu feribotul în Olanda NU au voie să pună piciorul pe uscat

Muzeele, care au generat venituri estimate la 100 de milioane de dolari anual, şi-au închis porţile timp de trei luni pe perioada primăverii în timpul primului val al pandemiei, s-au redeschis cu restricţii privind numărul vizitatorilor pe perioada verii şi s-au închis din nou după ce un al doilea val de infectări a lovit Italia.

În prima partea a anului, administratorii principali ai Vaticanului au îngheţat promovările şi angajările, lucrul peste program, deplasările şi organizarea unor evenimente de amploare pentru a ţine costurile sub control.