DISTRIBUIȚI
dpa

Cuplurile necăsătorite nu trebuie îndepărtate de Biserica Catolică, a susţinut joi Papa Francisc cu ocazia unei întrevederi cu preoţi de parohie, relatează DPA, potrivit agerpres.

Activităţile pastorale ale preoţilor ar trebui să includă ”întâlniri şi întâmpinări cu tinerii care aleg să trăiască împreună fără să se căsătorească”, a spus suveranul pontif.


Citește și : Mahmoud Abbas le refuză SUA rolul de mediator unic în Orientul Mijlociu

”Trebuie să le arătăm frumuseţea căsătoriei”, a adăugat Papa.

Vorbind membrilor clerului participanţi la o sesiune informativă pe probleme de familie şi căsătorie, Papa a admis totodată că uneori căsătoriile se pot destrăma.

”În unele cazuri”, când eforturile de revigorare a relaţiei de cuplu eşuează, preoţii ar trebui să îi îndrume pe soţi către procedurile de anulare a căsătoriei, a indicat Papa.

Însă, preoţii şi episcopii care se confruntă cu astfel de cazuri nu ar trebui doar să explice procedurile legale relevante ci, „în primul rând”, să fie ”deschişi” şi ”înţelegători”, a adăugat pontiful.

Pentru Biserica Catolică, căsătoria heterosexuală este forma naturală a vieţii de familie, iar divorţul reprezintă un păcat grav, notează DPA. Cu toate acestea, tribunale bisericeşti pot declara nulitatea unei căsătorii, în anumite circumstanţe.

Papa Francisc nu a modificat doctrina catolică, însă se arată mai preocupat de dezvoltarea eforturilor de comunicare cu cei păcătoşi şi necredincioşi decât de aplicarea strictă a normelor, subliniază DPA.

Conservatorii au criticat această abordare, în special după ce, în 2016, Papa a declarat că doreşte ca Biserica Catolică să fie mai tolerantă cu persoanele divorţate care au un nou partener stabil.

Citește și : Christine Blasey Ford a depus mărturie împotriva lui Brett Kavanaugh în Senatul american

În luna august, Papa Francisc a condamnat divorţul, care, potrivit lui, „a devenit o modă”, când ideal ar fi ca familiile să rămână „unite”. „Este o modă, în reviste se poate citi că cineva a divorţat… dar vă rog, este un lucru neplăcut. Am respect pentru tot, dar ideal nu este divorţul, separarea, distrugerea familiei. Idealul pentru o familie este să rămână unită”, a spus el în cadrul unei Audienţe generale desfăşurate în piaţa Sf.Petru.