DISTRIBUIȚI
Stiri tvr

Papa Francisc l-a primit luni, la Vatican, pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu care a discutat despre ”urganţa favorizării căilor păcii şi dialogului (…) pentru a lupta împotriva oricărei forme de extremism şi fundamentalism”, relatează AFP, scrie Agerpres.

Cei doi au discutat despre ”conflicte ce afectează Orientul Mijlociu şi despre urgenţa de a favoriza căile păcii şi adialogului, cu contribuţia comunităţilor religioase, pentru a lupta împotriva oricărei forme de extremism şi fundamentalism”, a subliniat într-un comunicat Vaticanul.


Citește și : NATO caută soluţii de ieşire din impasul privind tratatul INF (Stoltenberg)

Papa şi liderul palestinian au evocat, de asemenea, ”calea reconcilierii în cadrul poporului palestinian şi eforturi de reactivare a procesului de pace între israelieni şi palestinieni şi ajungerea la o soluţie cu două state”, potrivit Vaticanului.

Negocierile cu israelienii se află într-un punct mort, iar Autoritatea Palestiniană şi-a întrerupt legăturile cu administraţia americană în urma anunţului, în urmă cu un an, al preşedintelui Donald Trump cu privire la recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Palestinienii speră să facă din Ierusalimul de Est capitala capitala statului la care aspiră. Însă ei sunt împărţiţi pe plan politic, după ce hamasul, o mişcare islamistă, a preluat controlul în Fâşia gaza, în 2007, îndepărtând formaţiunea Fattah, condusă de Abbas, din această enclavă plaestiniană, în urma unor confruntări sângeroase. De atunci, orice încercare de reconciliere a eşuat.

Papa argentinian şi liderul palestinian şi-au exprimat, de asemenea, dorinţa ”unei reînnoiri a angajamentului comunităţii internaţionale la respectarea aspiraţiilor legitime ale celor două popoare” şi au subliniat ”importanţa recunoaşterii şi păstrării identităţii şi valorii universale” a Ierusalimului, un oraş sfânt al unui număr de trei religii.

Papa, care a primit, la o oră după întâlnirea cu Abbas, tineri italieni din cadrul mişcării pentru pace ”Rondine cittadella della pace”, a evocat necesitatea – fără să citeze nume – a unor ”lideri cu o nouă mentalitate” pentru a se ajunge la pace.

Citește și : De ce Brexit-ul divizează Marea Britanie

 

”Există o nevoie de lideri cu o nouă mentalitate. Aceşti politicieni nu ştiu să dialogheze şi să discute, nu sunt lideri ai păcii. Un lider care nu face eforturi să se ducă la inamic, să se aşeze la o masă cu el (…), nu-şi poate conduce propriul popor către pace”, a subliniat Papa Francisc.