DISTRIBUIȚI
twitter

Papa Francisc şi-a exprimat luni „ruşinea” pentru masacrul asupra evreilor slovaci şi a deplâns faptul că numele lui Dumnezeu a fost folosit „în nebunia urii” în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP, potrivit agerpres

Într-un discurs în faţa comunităţii evreieşti din Slovacia la Bratislava, într-o piaţă unde a existat cândva o sinagogă distrusă în timpul comunismului, Papa Francisc a condamnat din nou orice formă de antisemitism.


Citește și : Un taifun năprasnic se îndreaptă spre estul Chinei după ce a devastat Taiwanul

Cu trei zile înainte de sosirea Suveranului Pontif, Bratislava a prezentat scuze oficiale pentru moştenirea sumbră din perioada preşedintelui Jozef Tiso, un preot catolic care a acceptat să trimită zeci de mii de evrei în lagărele de exterminare naziste.

„Numele lui Dumnezeu a fost dezonorat: în nebunia urii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, peste o sută de mii de evrei slovaci au fost ucişi. Apoi, când s-a dorit să se şteargă urmele comunităţii, sinagoga a fost distrusă”, a denunţat Papa Francisc.

„Aici, în faţa istoriei poporului evreu, marcată de acest afront tragic şi indescriptibil, ne este ruşine să recunoaştem: De câte ori numele inefabil al Celui de Sus a fost folosit pentru a comite acte de o inumanitate de nedescris! De câte ori opresorii nu au declarat: ‘Dumnezeu este cu noi’, însă ei erau cei fără Dumnezeu”, a adăugat el, fără a-l acuza în mod direct pe Jozef Tiso.

Citește și : 35 de noi infectări ÎNCHID un oraş întreg din China

După crearea în 1939 a primei Republici Slovace, o ţară totalitară satelit al Germaniei naziste, mai multe legi antievreieşti au servit ca bază pentru deportarea a zeci de mii de evrei slovaci.

Mai puţin de 300 de supravieţuitori au rămas în ţară la finalul războiului. În prezent, comunitatea evreiască nu mai numără decât circa 2.000 de persoane.