DISTRIBUIȚI

Papa Francisc a ridicat după 35 de ani sancţiunile impuse de Papa Ioan Paul al II-lea în 1985 preotului şi poetului nicaraguan Ernesto Cardenal (foto), fost ministru sandinist, în prezent în vârstă de 94 de ani, a anunţat Ambasada Vaticanului la Managua, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Sfântul Părinte a acceptat să revoce toate sancţiunile canonice” impuse lui Ernesto Cardenal şi în special „suspendarea a divinis” (interzicerea tuturor actelor puterii preoţeşti), a declarat nunţiul apostolic, Waldemar Sommertag, într-un comunicat.


Citește și: Trump dă un ultimatum armatei venezuelene: ‘Veți pierde totul!

Ernesto Cardenal este în prezent spitalizat, iar starea sa de sănătate este îngrijorătoare.

Papa Francisc a răspuns favorabil unei petiţii trimise recent de Cardenal, se arată în comunicat.

Ernesto Cardenal, purtând o mantie, simbolul puterilor sale preoţeşti recuperate, a primit Euharistia din mâinile nunţiului apostolic pe patul de spital unde se află de săptămâna trecută din cauza unei afecţiuni renale, potrivit fotografiilor transmise pe reţelele sociale de către Ambasada Vaticanului.

Preotul, pe atunci ministru al culturii în primul guvern sandinist (1979-1990), a fost mustrat public de Papa Ioan Paul al II-lea pe aeroportul Managua la sosirea sa în 1983 într-o vizită oficială. Papa polonez a refuzat să îl binecuvânteze pe Ernesto Cardenal, îngenuncheat în faţa sa, şi, cu un deget ridicat imperios, i-a cerut să se „reconcilieze mai întâi cu Biserica”.

Citește și: Doi polițiști egipteni au fost uciși într-o excursie la Cairo

Doi ani mai târziu, preotul nu renunţase la funcţiile sale politice, iar Papa Ioan Paul al II-lea l-a suspendat „a divinis”.

„Preotul (Ernesto Cardenal) a acceptat sancţiunea canonică care i-a fost impusă şi a respectat-o întotdeauna prin faptul că nu a întreprins nicio activitate pastorală”, se precizează în comunicatul care anunţă ridicarea sancţiunii.

„În plus, el a abandonat orice angajament politic de mulţi ani”, precizează textul.