DISTRIBUIȚI

Papa Francisc, aflat în vizită în Cipru, a făcut apel joi la „unitate” şi la „depăşirea diviziunilor”, în momentul în care insula mediteraneană, membră a Uniunii Europene, se confruntă cu o criză majoră din cauza intensificării afluxului de migranţi, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Pentru a construi un viitor demn de om, trebuie să lucrăm împreună, să depăşim diviziunile, să dărâmăm zidurile şi să cultivăm visul unităţii”, a declarat suveranul pontif într-o catedrală maronită din Nicosia.


Citește și : Emiratele Arabe Unite sărbătoresc 50 de ani de la crearea ca stat

„Trebuie să ne primim unii pe alţii şi să ne integrăm, să mergem împreună”, a adăugat papa Francisc.

El a evocat Mediterana ca fiind „o mare de poveşti diferite, o mare care a legănat atâtea civilizaţii, o mare de pe care, şi astăzi, debarcă oameni, popoare şi culturi din toate părţile lumii”.

Într-un mesaj video publicat înainte de această călătorie, papa Francisc a descris Marea Mediterană drept un „imens cimitir”, din cauza miilor de migranţi care au murit încercând să ajungă în Europa.

Referindu-se la diversitatea religioasă din Cipru, suveranul pontif a cerut, de asemenea, „să nu facem din diversitate o ameninţare la adresa identităţii”.

Potrivit acestuia, „prezenţa câtorva dintre fraţii şi surorile noştri migranţi” a făcut din insulă „un adevărat punct de întâlnire între diferite etnii şi culturi”.

Republica Cipru, care îşi exercită autoritatea doar asupra părţii de sud a insulei, afirmă că are cel mai mare număr de cereri de azil din cele 27 de state membre UE în raport cu populaţia sa de aproape un milion de locuitori. Ea acuză Turcia că se foloseşte de migranţii ilegali, permiţându-le să treacă linia de demarcaţie, lungă de 180 de kilometri, care separă comunităţile cipriotă greacă în sud şi cipriotă turcă în nord.

Citește și : Este OFICIAL! Sebastian Kurz iese pe uşa din dos a politicii austriece

Totodată, papa Francisc s-a declarat „foarte îngrijorat” de criza socială, economică şi umanitară cu care se confruntă Libanul învecinat.

„Când mă gândesc la Liban, sunt foarte îngrijorat de criza în care se află şi simt durerea unui popor obosit şi încercat de violenţă şi de suferinţă”, a declarat el la câteva ore după sosirea sa în Cipru, unde efectuează o vizită de două zile, adăugând că „poartă în rugăciunile sale dorinţa de pace care se ridică din inima acestei ţări”, situată la 160 km de insula mediteraneană.