DISTRIBUIȚI
twitter

Papa Francisc a denunţat vineri, la Bagdad, „barbariile nebuneşti” ale grupării jihadiste Stat Islamic din 2014 împotriva minorităţii yazidi, din rândul căreia mii de femei au fost reduse la sclavie sexuală, relatează AFP, potrivit agerpres

„Nu pot să nu-i amintesc pe yazidi, victime inocente ale unor barbarii nebuneşti şi inumane, persecutaţi din cauza apartenenţei lor religioase şi a căror identitate şi chiar supravieţuire au fost ameninţate”, a declarat el în cadrul unui discurs către autorităţile irakiene.


Citește și : Praga şi Ministerul Muncii din Cehia au fost atacate cibernetic

Duminică, papa va participa la o rugăciune ecumenică la Ur, locul de naştere al profetului Avraam, prezentat de tradiţie drept părintele monoteismului, împreună cu demnitari yazidi, şiiţi, sunniţi şi sabeeni.

Şeful anchetatorilor ONU care investighează posibilitatea tragerii la răspundere pentru „genocid” Karim Khan a declarat vineri că vizita papei dă „un mesaj de uniune, de pace şi de coexistenţă între comunităţi în Irak”.

„Vizita Sfântului Părinte la Mosul şi la Qaraqosh”, oraşe „devastate de crimele SI, va fi un moment profund şi personal pentru creştinii din Irak”, a adăugat el. Iar acest lucru va sublinia că „fiecare viaţă contează”, a mai spus şeful misiunii, care a început deja examinarea zecilor de gropi comune, în special pentru morţii din comunitatea yazidi din Irak.

Citește și : Ţara ‘ARDE’ şi regina ADOPTĂ doi câini de rasă: ‘Ei NU FUG în America să dea interviuri!’

„Determinarea noastră comună de a promova justiţia, toleranţa şi reconcilierea este cel mai bun mod de a combate moştenirea SI”, a conchis responsabilul citat, prezent la momentul discursului papal către oamenii politici şi diplomaţi la Bagdad.