DISTRIBUIȚI
Catholic News Agency

Papa Francisc i-a îndemnat vineri, la Vatican, pe liderii companiilor din domeniul petrolului să lase deoparte obiectivele economice pe termen scurt întrucât omenirea are nevoie de politici imediate împotriva schimbărilor climatice, potrivit DPA, scrie agerpres.

„Dragi prieteni, timpul ne presează”, s-a adresat suveranul pontif directorilor de companii, potrivit comunicatului dat publicităţii de Vatican.


Citește și : Rouhani acuză SUA că sunt o ‘ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale şi globale’

„Nu ne permitem să prioritizăm câştiguri economice pe termen scurt, nici luxul de a-i aştepta pe alţii să acţioneze.

, iar Biserica şi-a luat deplinul angajament să-şi aducă contribuţia”, a adăugat acesta.

Liderii companiilor din domeniul petrolier alături de alţi participanţi la întrunire au emis un comunicat comun în care fac apel la ”acţiune susţinută, pe scară largă” şi la noi soluţii tehnologice în lupta pentru combaterea încălzirii globale.

Participanţii au afirmat că sunt dornici să sprijine ”regimuri de preţuri pentru emisiile de carbon fiabile şi semnificative din punct de vedere economic, fie bazate pe taxe, mecanisme comerciale sau alte măsuri bazate pe piaţă”.

Aceştia au adăugat că taxele pe emisiile de carbon ar trebui stabilite la un nivel corespunzător cu ”minimizarea costurilor pentru comunităţile vulnerabile şi în sprijinul creşterii economice”.

Printre participanţii la reuniune s-au aflat directori ai companiilor din domeniul petrolului precum Royal Dutch Shell, BP, Repsol, Eni, ConocoPhilips, Total, ExxonMobil şi Chevron, potrivit unei liste comunicate de Vatican.

Liderii din industria energiei s-au întâlnit cu papa Francisc la finalul unei conferinţe de două zile cu tema ”Tranziţia energetică şi îngrijirea casei noastre comune”, organizată de Vatican şi de Universitatea Notre-Dame.

„Împreună, aceşti lideri vor influenţa viitorul planetei probabil mai mult decât oricare alţii”, a precizat părintele John I. Jenkins, preşedintele Universităţii Notre-Dame, într-un comunicat.

Audienţa liderilor din domeniul energetic la suveranul pontif a avut loc vineri, o zi devenită sinonimă cu protestele globale pe teme climatice organizate de tineri ”Fridays for Future” (”Vineri pentru viitor”).

Papa Francisc a făcut o referire indirectă la protestele tinerilor: „Copiii şi nepoţii noştri nu ar trebui să plătească preţul iresponsabilităţii generaţiei noastre. Într-adevăr, după cum începe să devină foarte clar, tinerii fac apel la schimbare”, a mai spus acesta.

Citește și : Barnier a reiterat poziția UE privind Brexit: Acest tratat este singurul tratat posibil pentru o retragere ordonată

În momentul sosirii la Vatican, liderii din domeniul petrolier au fost întâmpinaţi de câţiva protestatari Fridays for Future înarmaţi cu pancarte, care i-a îndemnat pe aceştia să urmeze sfaturile suveranului pontif.

Papa Francisc este cunoscut pentru opiniile sale ecologiste: În 2015, a dat publicităţii ”Laudato Si”, un document papal pe teme climatice. Doi ani mai târziu, i-a catalogat drept ”ridicoli” pe cei care neagă schimbările climatice.