DISTRIBUIȚI
iuvmpress.news

Papa Francisc a comparat miercuri suferinţele ucrainenilor în „martiriul agresiunii” cu Holodomorul – genocidul prin foamete comis în anii 1930 în Ucraina din ordinul dictatorului sovietic Stalin, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Adresându-se miilor de credincioşi din Piaţa Sf. Petru, la audienţa generală săptămânală, suveranul pontif a menţionat uciderea a milioane de ucraineni în fosta Uniune Sovietică. „Sâmbăta aceasta marchează aniversarea genocidului groaznic al Holodomorului, exterminarea prin foametea din 1932-1933 provocată artificial de Stalin”, a spus el.


Citește și: Coreea de Nord regretă ‘atitudinea deplorabilă’ a şefului ONU după tirul unei rachete balistice

„Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid şi să ne rugăm pentru atât de mulţi ucraineni – copii, femei, bătrâni – care suferă astăzi martiriul agresiunii”, a îndemnat papa.

În imperiul rus, sub conducerea ţarilor şi ulterior a sovieticilor, limba ucraineană şi orice element de cultură şi identitate independentă au fost reprimate, reaminteşte Reuters. Holodomorul a fost rezultatul eforturilor lui Stalin de a colectiviza agricultura şi de a stârpi mişcarea naţionalistă abia începută în Ucraina.

Din februarie, când forţele ruse au invadat Ucraina, Francisc a menţionat această ţară în aproape toate apariţiile sale publice şi a avertizat de mai multe ori că criza ar putea duce la folosirea armelor atomice, cu consecinţe globale incontrolabile.

Luna trecută, papa l-a rugat pentru prima oară direct pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt „spiralei violenţei şi morţii” din Ucraina.

Citește și: UE organizează o reuniune de urgenţă cu Serbia şi Kosovo, pe fondul tensionării relaţiilor între acestea