DISTRIBUIȚI
Salon.com

Papa Francisc a cerut duminică o ‘soluţie justă şi paşnică’ la criza din Venezuela, lansând de asemenea un apel la pace în Columbia şi condamnând dublul atentat împotriva unei catedrale catolice în Filipine, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘În faţa situaţiei grave pe care o traversează (Venezuela), îl rog pe Domnul să găsim o soluţie justă şi paşnică pentru a depăşi criza, cu respectarea drepturilor omului’, a declarat papa, cu ocazia rugăciunii Angelus la Zilele mondiale ale tineretului, desfăşurate în Panama.


Citește și : Maduro respinge ultimatumul lansat de câteva state europene de a convoca alegeri

Venezuela traversează una din cele mai grave crize politice din istoria sa, cu o preşedinţie revendicată de două persoane.

Nicolas Maduro, preşedintele învestit pentru al doilea mandat pe 10 ianuarie şi sprijinit de armată, acuză SUA că îl incită pe opozantul Juan Guiado, care s-a autoproclamat preşedinte, să întreprindă o ‘lovitură de stat’.

Maduro a respins ultimatumul prin care mai multe state europene au cerut sâmbătă convocarea de noi alegeri în termen de opt zile.

Duminică, suveranul pontif a lansat, de asemenea, un apel la pace în Columbia după atentatul de la 17 ianuarie, revendicat de gherila ELN şi soldat cu 20 de morţi şi 68 de răniţi. Papa a denunţat ‘ura teroristă’, după care a dat citire numelor victimelor acestui atac asupra şcolii de poliţie din Bogota.

Totodată, papa Francisc a ‘condamnat cu fermitate’ dublul atentat împotriva catedralei din Jolo, pe o insulă din sudul Filipinelor, în care au murit cel puţin 20 de oameni, ‘un episod de violenţă care îndoliază din nou această comunitate creştină’.

Citește și : Explozie într-un imobil la Haga, faţada clădirii s-a surpat

Acest atac într-un bastion al organizaţiei islamiste Abu Sayyaf intervine la două zile după anunţarea aprobării masive, printr-un referendum desfăşurat lunea trecută, în sudul arhipelagului filipinez a creării regiunii autonome Bangsamoro, în cadrul procesului de pace cu insurecţia musulmană.