DISTRIBUIȚI
abc.net.au

Biserica se angajează să combată abuzurile sexuale asupra minorilor, „una din cele mai josnice şi nefaste crime cu putinţă”, a declarat luni Papa Francisc, într-un discurs adresat diplomaţilor acreditaţi pe lângă Sfântul Scaun, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

„Sfântul Scaun şi Biserica în ansamblu se angajează să combată şi să prevină astfel de delicte şi ascunderea lor, pentru a stabili realitatea faptelor în care sunt implicaţi ecleziaşti şi pentru a le face dreptate minorilor care au fost supuşi la violenţe sexuale, agravate de abuzuri de putere şi de conştiinţă”, a adăugat Suveranul pontif.


Citeşte şi: Kim Jong Un nu-şi serbează ziua de naştere

Declaraţia sa vine după un an 2018 marcat de o întreagă serie de scandaluri privind abuzuri sexuale comise de clerici, în special în SUA şi Chile.

Astfel de abuzuri „îndepărtează inexorabil tot ce-i mai bun din ce-i rezervă viaţa unei fiinţe nevinovate, provocând daune ireparabile pentru restul existenţei”, a subliniat Papa Francisc.

Suveranul pontif s-a angajat deja la 21 decembrie, în mesajul anual adresat Curiei romane (guvernul Sfântului Scaun), ca astfel de fapte „abominabile” comise în cadrul Bisericii să nu mai rămână „niciodată” nepedepsite şi le-a cerut celor care comit astfel de abuzuri, nu doar în cadrul Bisericii, ci în toate celelalte sfere ale societăţii să se predea din proprie iniţiativă justiţiei din ţările lor.

Citeşte şi: Globurile de Aur 2019. Avem lista completă a premianţilor

Papa i-a convocat la Vatican pentru sfârşitul lui februarie 2019 pe preşedinţii de conferinţe episcopale din întreaga lume pentru un foarte aşteptat summit consacrat „protecţiei minorilor”. În pregătirea acestui summit, participanţii trebuie să întâlnească victime ale agresiunilor sexuale comise de clerici din ţările lor.