DISTRIBUIȚI
AP

Papa Francisc a declarat duminică că „urmăreşte cu îngrijorare” situaţia din Ecuador afectat de o criză socială fără precedent în care şase persoane au murit şi alte 1.000 au fost rănite, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Sunt îngrijorat, împreună cu toţi membrii sinodului episcopilor din regiunea Amazonei şi în special cei din Ecuador, în legătură cu se întâmplă în ultimele două săptămâni în această ţară”, a declarat papa argentinian.


Citește și : Turcia îşi intensifică ofensiva în nordul Siriei

„Rugăciunea noastră comună se îndreaptă către Ecuador (…) şi mă alătur durerii pentru cei morţi şi răniţi”, a mai spus Papa Francisc.

„Încurajez oamenii să caute pace socială, cu o atenţie specială asupra populaţiilor celor mai vulnerabile şi drepturilor omului”, a concluzionat Suveranul Pontif.

Criza socială fără precedent care afectează Ecuadorul de peste zece zile a fost declanşată de anunţul unor reforme economice, în schimbul unui împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Capitala Quito se prăbuşea sâmbătă în haos în pofida intrării în vigoare a stării de asediu şi controlului militar. La mijlocul zilei, mai mulţi nor de fum pluteau deasupra oraşului situat la 2.850 de metri altitudine, reflectând tirurile încrucişate cu rachete artizanale şi grenade lacrimogene între manifestanţi şi forţele de ordine.

În plus, manifestanţi purtând cagule au incendiat sediul inspecţiei generale a finanţelor, în nordul capitalei Quito. Alte atacuri au vizat sediile din Quito ale canalului de televiziune Teleamazonas şi jurnalului El Mercurio.

Mişcarea indigenă, vârful de lance al contestării, a dezminţit imediat orice implicare în aceste atacuri, la câteva ore după ce a acceptat public oferta de dialog a preşedintelui Lenin Moreno.

Citește și : Premierul canadian Trudeau, nevoit să poarte o vestă antiglonţ în timpul unui miting (media)

Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, preşedintele Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat luni sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgenţă a fost decretată pentru 60 de zile, precum şi stare de asediu în jurul instituţiilor puterii, cu 74.000 de militari şi poliţişti desfăşuraţi.

Indigenii – care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori – resping eliminarea subvenţiilor la carburanţi, care îi loveşte din plin: reprezentând 68% din populaţia săracă a ţării, ei lucrează mai ales în agricultură şi văd scăpând de sub control cheltuielile cu transportul produselor lor, scrie AFP.