DISTRIBUIȚI
sputnik.md

Papa Francisc a acceptat sâmbătă demisia cardinalului Theodore McCarrick, fostul arhiepiscop de Washington şi una dintre cele mai proeminente figuri ale Bisericii Catolice din SUA, învinuit că ar fi abuzat sexual minori şi tineri seminarişti, conform Reuters, potrivit agerpres.

Scandalul din jurul cardinalului McCarrick a afectat puternic Biserica Catolică din SUA pentru că acesta a fost un lider respectat de toată lumea şi un confident al mai multor papi şi preşedinţi.


Citește și : Secretarul american al apărării, Jim Mattis, ia în considerare o întâlnire cu omologul său rus Serghei Şoigu

„Papa Francisc a acceptat demisia din funcţia de cardinal şi a ordonat suspendarea sa din exercitarea oricărei funcţii publice, alături de obligaţia de a rămâne într-o casă ce-i va fi atribuită ulterior, pentru a duce o viaţă de rugăciune şi penitenţă până când acuzaţiile formulate împotriva sa vor fi examinate într-un proces canonic”, conform comunicatului emis de Vatican.

În urmă cu o lună, autorităţile catolice americane au recunoscut, într-un comunicat, că acuzaţiile conform cărora cardinalul Theodore McCarrick ar fi abuzat sexual un adolescent în urmă cu aproape 50 de ani sunt credibile.

De atunci, mai mulţi bărbaţi au rupt tăcerea şi au acuzat faptul că înaltul prelat i-a obligat să doarmă cu el la o casă de vacanţă pe care o avea la New Jersey, pe plajă, pe când erau tineri seminarişti care studiau pentru a deveni preoţi.

Citește și : Carles Puigdemon, revenit la Bruxelles, promite să continue lupta pentru independenţa Cataloniei

Theodore McCarrick a declarat că „nu-şi aminteşte deloc” să fi abuzat un adolescent în urmă cu 50 de ani, dar nu a comentat în niciun fel celelalte acuzaţii ce i-au fost aduse, privind întreţinerea de relaţii sexuale cu studenţi la teologie.