DISTRIBUIȚI

Papa Francisc a desemnat luni un nou episcop de Hong Kong, o numire îndelung întârziată, ce intervine în contextul fricţiunilor sino-vaticane şi a înmulţirii temerilor Occidentului cu privire la încălcarea drepturilor omului în centrul financiar internaţional, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Stephen Chow (foto), în vârstă de 61 de ani, conducătorul ordinului iezuit din Hong Kong, îl va înlocui pe cardinalul John Tong, care a preluat atribuţiile postului după decesul episcopului anterior, Michael Yeung, în ianuarie 2019.


Citeşte şi: O tribună plină cu oameni S-A PRĂBUŞIT într-o sinagogă din Cisiordania (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Clerici seniori din Hong Kong familiarizaţi cu situaţia au declarat, potrivit Reuters, că noul episcop trebuie să diminueze tensiunile în condiţiile în care comunitatea este divizată între cei care doresc ca dioceza să facă mai multe pentru a apăra libertăţile fragile din Hong Kong şi cei care, cum este cazul unor personalităţi influente, doresc o abordare mai puţin conflictuală.

Fosta colonie britanică este de zeci de ani un puternic cap de pod, situat în extremitatea Chinei continentale sub conducerea oficială a Partidului Comunist ateu.

Mulţi dintre reprezentanţii importanţi din guvernele şi mediul de afaceri din Hong Kong sunt catolici, inclusiv conducătorul oraşului, Carrie Lam, la fel ca şi activişti din opoziţie, precum magnatul media Jimmy Lai, care a fost inculpat recent în baza legii privind securitatea naţională, pentru „înţelegere secretă cu puteri străine”, pe fondul amplificării urmăririlor împotriva disidenţilor în această fostă colonie britanică.

Vezi şi: Raidurile israeliene din Gaza continuă, după ce duminică au fost ucişi 42 de palestinieni – Black News

Numirea lui Chow vine după două tentative eşuate de ocupare a acestui post. Potenţialii candidaţi anteriori au fost consideraţi fie prea apropiaţi de Beijing pentru confortul multor catolici locali, fie posibil inacceptabil pentru oficialii de pe continent din cauza acţiunilor lor în timpul lunilor de proteste pro-democraţie uneori violente care au zguduit oraşul în 2019.

Potrivit clericilor seniori, Chow ar reprezenta o variantă de mijloc. Datorită studiilor sale în Statele Unite şi a experienţei îndelungate în activitatea de supraveghere a şcolilor catolice din oraş, el are contacte solide atât în rândul bisericii, cât şi în comunitate, notează Reuters.