DISTRIBUIȚI
twitter

Papa Francisc a aprobat joi un decret ce recunoaşte „virtuţile eroice”, un prim pas pentru canonizarea medicului francez Jerome Lejeune, un cunoscut militant antiavort, care în 1959 a descoperit anomalia cromozomică ce provoacă sindromul Down, relatează EFE, potrivit agerpres

Jerome Lejeune a avut o foarte bună relaţie personală cu papa Ioan Paul al II-lea care în 1997, în cadrul unei vizite pastorale în Franţa, s-a rugat la mormântul medicului aflat în cimitirul localităţii Chalo-Saint-Mars, la 50 de kilometri sud de Paris.


Citește și : Boiko Borisov iese din SILENZIO STAMPA

Lejeune s-a născut pe 13 iunie 1926 la Montrouge (Franţa) şi a murit la Paris pe 3 aprilie 1994. Tată a cinci copii şi un catolic fervent, el a fost liderul mişcării antiavort şi a ajuns chiar să facă propuneri legislative în SUA.

Anomalia cromozomică „Trisomia 21” descoperită de Lejeune permite diagnosticarea precoce a sindromului Down. Însă el însuşi a respins opţiunea avortului pentru a împiedica naşterea copiilor cu această problemă.

Procesul de canonizare are mai multe etape: prima este declararea ca „venerabil” sau slujitor al Domnului, a doua este beatificarea, iar treia sanctificarea.

Venerabil şi slujitor al Domnului este declarată o persoană care s-a făcut vrednică în cursul vieţii sale de virtuţi eroice.

Citește și : Un depozit de vaccinuri din UK, la un pas să fie inundat de POTOP

Pentru ca un venerabil să fie beatificat este necesar să se producă o minune ca urmare a sacrificiului său, iar pentru a fi beatificat şi a fi ridicat la rang de sfânt, este nevoie de o altă minune înfăptuită prin „intercedere” sau mijlocire.

Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor se ocupă de procesul de canonizare care poate dura, de la câţiva ani la câteva secole, cu diferenţe în funcţie de moartea sfântului, care poate fi naturală sau de martiriu.