DISTRIBUIȚI
Catholic News Agency

Papa Francisc a sosit miercuri în Thailanda, prima etapă a turneului său asiatic care include şi Japonia şi este axat pe dialogul interreligios, precum şi pe eliminarea armelor nucleare, informează AFP, potrivit agerpres.

Avionul care l-a transportat pe papa Francisc, primul suveran pontif care vizitează, după mai mult de 30 de ani, aceste două ţări în care populaţia catolică reprezintă o minoritate foarte mică, a aterizat la scurt timp după ora prânzului (05:00 GMT) pe aeroportul internaţional Don Mueang din Bangkok, potrivit unul jurnalist AFP aflat la bordul aeronavei.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic pe coasta Mexicului

Thailanda şi Japonia au fost evanghelizate de către misionari iezuiţi la mijlocul secolului al XVI-lea, dar catolicii din aceste ţări sunt ultra-minoritari.

Într-un mesaj transmis thailandezilor înainte de a porni în călătorie, papa Francisc (82 de ani) şi-a exprimat aprecierea faţă de „o naţiune multietnică”, care „a muncit intens pentru promovarea armoniei şi coexistenţei paşnice, nu doar între locuitorii săi, ci în toate regiunile din Asia de Sud-Est”.

Suveranul pontif a mai spus că speră „să consolideze legăturile de prietenie” cu populaţia budistă. Joi, se va întâlni cu cel de-al XX-lea Patriarh Suprem, Somdej Phra Maha Muneewong, înr-un loc simbolic pentru budişti, religie practicată de 95% din populaţia regatului.

Vizita mai cuprinde întrevederi private cu premierul Prayut Chan-O-Cha, precum şi cu regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn.

La finalul vizitei, va celebra o liturghie pe marele stadion din Bangkok, destinată comunităţii catolice din această ţară, unde trăiesc circa 400.000 de credincioşi

Ziua de vineri va fi consacrată întâlnirilor cu preoţi, clerici şi episcopi din această ţară, dar şi unei alte slujbe celebrate în catedrala din Bangkok şi dedicată în special tinerilor.

În timpul călătoriei, papa Francisc va fi însoţit de una dintre verişoarele sale, Ana Rosa Sivori, călugăriţă misionară de mai bine de 50 de ani în Thailanda.

Sâmbătă, suveranul pontif se va deplasa cu avionul în Japonia.

Papa Francisc şi-a exprimat în repetate rânduri fascinaţia pentru arhipelagul nipon, unde spera să ajungă misionar pe când era tânăr, proiect la care a trebuit să renunţe după o intervenţie chirurgicală la un plămân.

Vezi şi: 25 de migranţi clandestini au fost găsiţi pe un feribot, ascunşi într-un container frigorific – VIDEO

Punctul culminant al călătoriei sale nipone va avea loc duminică, o zi-maraton, când se va afla la Nagasaki, apoi la Hiroshima, unde, în urmă cu 74 de ani, bombardamentele atomice americane au făcut 74.000 de morţi, respectiv 140.000 de victime.

Papa Francisc urmează să lanseze un apel în favoarea unor măsuri concertate pentru eliminarea totală a armelor nucleare. „Utilizarea armelor nucleare este imorală”, a avertizat acesta într-un mesaj video transmis luni japonezilor.

Francisc este primul suveran pontif care vizitează aceste ţări din Asia după papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Japonia în 1981, iar Thailanda în 1984.