DISTRIBUIȚI
PM NEWS Nigeria

Papa Francisc a acceptat demisiile a trei episcopi din Chile, printre care şi pe cea a Episcopului Juan Barros din Osorno, un oraş aflat în mijlocul unui scandal privind abuzuri sexuale, scrie The Guardian, potrivit news.ro.

Toţi cei 34 de episcopi din Chile s-au oferit să demisioneze, o decizie fără precedent, după ce au participat la o întâlnire de urgenţă cu Papa Francisc în urma unor acuzaţii că Biserica Catolică din Chile ar fi ascuns abuzurile sexuale ale unui episcop.


Citește și : Parisul rămâne ‘prudent’ cu privire la rezultatele summitului Trump-Kim

Încă nu este clar dacă Papa va respinge celelalte 31 cereri de demisie.

În afară de Barros, Papa Francisc a aprobat demisia lui Cristian Caro Cordero, episcopul din Puerto Montt şi a lui Gonzalo Duarte Garcia de Cortazar, episcopul din Valparaiso.

Administratorii bisericilor vor ocupa temporar funcţiile celor care au demisionat.

Papa Francisc a promis catolicilor din Chile afectaţi de abuzuri sexuale că biserica nu îi va mai ignora niciodată.

Scandalul îl are în centru pe preotul Fernando Karadima, care a fost găsit vinovat că a abuzat sexual băieţi în Santiago de Chile în anii ’70 şi ’80 într-o investigaţie a Vaticanului din 2011. Preotul a negat acuzaţiile.

Citește și : Trump pleacă din Singapore imediat după întâlnirea cu Kim

Victimele îl acuză pe Barros că a fost martor la abuzuri dar nu a făcut nimic. Barros neagă acuzaţiile.

Arhiepiscopul Charles Scicluna, cel mai experimentat investigator privind abuzurile sexuale al Vaticanului, a vizitat Chile în acest an pentru a analiza situaţia. El a fost retrimis în Chile pentru a aduna mai multe informaţii.