DISTRIBUIȚI
afp

Coreea de Sud şi SUA încearcă să se pună de acord asupra momentului şi dimensiunii exerciţiilor militare anuale, în condiţiile în care coronavirusul de tip nou ameninţă să împiedice deplasarea trupelor americane, au indicat marţi oficiali sud-coreeni citaţi de Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul sud-coreean al apărării, Jeong Kyeong-doo, şi secretarul american al apărării Mark Esper au purtat marţi o convorbire telefonică, dar nu au putut lua o decizie cu privire la aceste exerciţii, care încep de obicei în august, au menţionat oficialii citaţi.


Citeşte şi: Trump reia briefingurile de presă legate de pandemie şi acum crede că purtarea măştii este un ‘gest patriotic’

În rândul forţelor americane din Coreea de Sud (USFK), al personalului auxiliar şi al familiilor soldaţilor au fost raportate aproape 50 de cazuri de contaminare cu coronavirus în ultimele trei săptămâni, inclusiv 10 cazuri anunţate luni. Toate au fost confirmate la sosirea în Coreea sau în perioada de carantină obligatorie de două săptămâni.

„Vom urmări evoluţiile pentru a stabili amploarea, perioada şi modul de desfăşurare ale exerciţiilor”, a afirmat un oficial sud-coreean care a dorit să i se păstreze anonimatul, invocând sensibilitatea temei.

„Trebuie să facem ce este necesar, dar şi siguranţa este esenţială pentru menţinerea stării de pregătire” a trupelor, a spus acesta, indicând că exerciţiile ar putea implica în mai mare măsură simulări şi mai puţine activităţi de teren.

Creşterea numărului de cazuri asociate cu forţele SUA a stârnit preocupare în Coreea de Sud. Municipalitatea din Pyeongtaek, care găzduieşte o importantă bază americană, a cerut guvernului sud-coreean să asigure că toţi militarii americani sunt testaţi înainte să ajungă în această ţară.

Citeşte şi: După discuţii maraton, statele UE au aprobat un plan de relansare istoric

Noile incertitudini privind exerciţiile militare anuale survin într-un moment sensibil, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a exprimat îndoieli faţă de valoarea acestor exerciţii, iar în 2018 i-a sugerat liderului nord-coreean Kim Jong Un că va renunţa la ele.

Sunt circa 28.000 de militari americani pe teritoriul Coreei de Sud.

Miniştrii american şi sud-coreean ai apărării nu au discutat marţi despre nicio retragere a forţelor SUA, a mai precizat oficialul sud-coreean, respingând o ştire recent apărută în Wall Street Journal în sensul că Pentagonul a prezentat Casei Albe opţiuni legate de reducerea prezenţei militare a SUA în Coreea de Sud.