DISTRIBUIȚI
© Bloomberg

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei în Japonia s-a adâncit într-un ritm şi mai alert în timpul pandemiei de COVID-19, conform datelor oficiale, relatează dpa, potrivit agerpres.

Numărul sarcinilor raportate între mai şi iulie 2020 a scăzut cu 11,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii nipon, ceea ce înseamnă că statistic populaţia îmbătrâneşte mai rapid decât înainte.


Citeşte şi: România devina miza alegerilor din SUA! Joe Biden va avea ‘de dat o mulţime de explicaţii’

Rata natalităţii în Japonia scade mai rapid decât în oricare altă ţară industrializată din lume, notează dpa.

Mai mult de un sfert din populaţia Japoniei are peste 65 de ani, iar ţara a înregistrat o rată a natalităţii de 1,36. Doar 865.234 de copii s-au născut în 2019, un nivel redus record.

Tendinţa, care se dezvoltă de câţiva ani, se datorează parţial din cauza faptului că tinerii japonezii se căsătoresc mai târziu, întârziind naşterea primului lor copil, din motive economice şi din alte motive.

Experţii susţin de mult timp că statul ar trebui să îmbunătăţească condiţiile pentru întemeierea familiilor. Scopul guvernului este de a creşte rata natalităţii la 1,8.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Cu toate acestea, dacă tendinţa observată pe fondul pandemiei va continua, numărul copiilor născuţi anul viitor ar putea scădea sub 800.000, potrivit mass-mediei japoneze. Se pare că multe cupluri şi-au amânat decizia de a avea copii din motive economice, deoarece pandemia a avut un efect negativ asupra pieţei forţei de muncă.

Ministerul Sănătăţii japonez a declarat că va investiga dacă femeile gravide evită medicii şi autorităţile din cauza temerilor legate de noul coronavirus, ceea ce conduce la raportarea unui număr mai mic de sarcini.