DISTRIBUIȚI
Twitter

Ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace în acest an va fi una redusă din cauza pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi directorul Institutului Nobel, potrivit AFP şi agerpres.

Premiul, care va fi anunţat la 9 octombrie, este în mod tradiţional înmânat laureatului la 10 decembrie, data care comemorează decesul creatorului său, savantul şi industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.


Citeşte şi: Algeria interzice un cunoscut post de televiziune francez

Însă spre deosebire de anii trecuţi, ceremonia nu va avea loc în marea sală a Primăriei Oslo, care poate găzdui o mie de invitaţi, ci în aula unei clădiri a Universităţii din Oslo, care poate primi 100 de persoane.

Iar banchetul în onoarea laureatului, organizat tradiţional în aceeaşi seară, este anulat.

În iulie, la Stockholm, Fundaţia Nobel a anunţat deja anularea, pentru prima dată după 1956, a dineului Galei Premiilor Nobel din Suedia, unde sunt acordate celelalte premii – medicină, fizică, chimice, literatură şi economie. Numai Premiul Nobel pentru Pace este decernat la Oslo.

„Vrem să ne coordonăm cu Stockholm şi să subliniem că este un an excepţional: prin urmare, este bine să mutăm ceremonia de înmânare (a premiului) într-un alt loc”, a explicat directorul Institutului Nobel, Olav Njolstad, la radioteleviziunea publică norvegiană NRK

„În al doilea rând, nu am fi putut avea mai mult de 200 de persoane în primărie, într-o sală care poate de fapt să găzduiască o mie, aşa că ar fi fost mai degrabă răsfirat”, a adăugat el.

Citeşte şi: Adio viaţă de noapte! Anglia îşi ÎNCHIDE mai devreme barurile, pub-urile şi restaurantele

Însă nu este clar dacă laureatul (sau laureaţii) Premiului Nobel pentru Pace va putea merge la Oslo să primească prestigioasa recompensă în acest an, iar Institutul Nobel se gândeşte şi la o ceremonie online, cu o invitaţie, în persoană, care să fie amânată pentru anul viitor, a precizat Njolstad.

Premiul Nobel constă într-o medalie de aur, o diplomă şi o sumă de nouă milioane de coroane suedeze (circa 865.000 de euro).