DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministerul Apărării al SUA se aşteaptă ca epidemia mondială de coronavirus să întârzie programele sale majore de arme cu aproximativ trei luni, a declarat luni cel mai important cumpărător de arme al Pentagonului, citat de dpa, potrivit agerpres.

Ellen Lord, subsecretar de stat în Ministerul Apărării, responsabilă de achiziţii şi mentenanţă a armamentului, nu a menţionat programe sau întreprinderi în mod special, ci a sugerat că întârzierile ar fi larg răspândite.


Citeşte şi: Trump îl cheamă la Casa Albă pe guvernatorul statului New York

„Pe plan intern, constatăm cele mai mari impacturi asupra lanţului de aprovizionare a aviaţiei, construcţiilor navale şi lansărilor spaţiale de mică anvergură”, a spus Lord.

Pentagonul a încercat să-şi păstreze baza industrială solvabilă şi funcţională în timpul pandemiei, inclusiv prin creşterea rambursărilor pentru lucrările care nu sunt încă terminate.

Această schimbare va începe săptămâna aceasta prin alocarea a 3 miliarde de dolari în fluxul de numerar din partea Trezoreriei către industrie, a spus ea.

Subsecretarul de stat a felicitat companiile Lockheed Martin Corp şi Boeing pentru angajamentul lor de a orienta aceste fonduri suplimentare către furnizorii lor mai mici şi şi-a exprimat speranţa ca şi alte companii să facă la fel.

Pentagonul doreşte de asemenea un sprijin suplimentar din partea Congresului pentru a ajuta companiile să achite salariile şi să menţină intacte forţele de muncă specializate chiar şi acolo unde pandemia a forţat liniile de producţie să se închidă şi a provocat alte perturbări. Ellen Lord a evitat să intre în detalii.

Pe ansamblu, sectorul apărării a continuat să funcţioneze în timpul crizei provocate de COVID-19, datorită în mare parte efectivului său declarat esenţial de către Departamentul de Securitate Internă.

Citeşte şi: Apărarea antiaeriană siriană A DOBORÂT mai multe racheta israeliene

Dar unele unităţi, inclusiv liniile de producţie Boeing din Puget Sound, statul Washington, au fost închise temporar din cauza unor preocupări sanitare.

Ellen Lord a spus că doar 106 din cele 10.509 de companii din cadrul sectorului apărării au fost închise, în timp ce alte 68 au fost închise şi redeschise. Dintre cei 11.413 de furnizori care compun vasta reţea de aprovizionare a ministerului, 427 s-au închis, iar 147 s-au închis şi s-au redeschis.

Byron Callan, analist pentru Capital Alpha Partners, şi-a exprimat surprinderea într-o notă către investitori că alte părţi ale industriei de apărare care se ocupă de MDAP (Major Defense Acquisition Programs) nu au suferit niciun fel de impact: de exemplu, sectorul electronic, al armelor şi muniţiilor ghidate cu precizie, al vehiculelor de toate tipurile, conform dpa.