DISTRIBUIȚI
TWITTER

Alegerile regionale din Catalonia, regiunea spaniolă care a fost scena unei tentative de secesiune în 2017, vor fi amânate pentru sfârşitul lui mai, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, potrivit unui acord încheiat vineri între formaţiunile politice locale, relatează AFP, potrivit agerpres

Scrutinul ce urma să aibă loc pe 14 februarie se va desfăşura pe 30 mai, au stabilit participanţii la reuniunea de la Barcelona.


Citește și : Fiji va conduce Consiliul drepturilor omului al ONU

Singurul partid care s-a opus acestei amânări este cel socialist (PSOE, aflat la guvernare în Spania), acesta neexcluzând o contestare în justiţie a deciziei.

Alegerile regionale, care în mod normal erau programate pentru anul viitor, se desfăşoară anticipat ca urmare a destituirii de către justiţia spaniolă, în septembrie anul trecut, a preşedintelui regional separatist Quim Torra, condamnat după ce a refuzat să retragă un banner cu conţinut separatist de pe faţada sediului guvernului regional în timpul campaniei pentru legislativele din aprilie 2019.

„Cel mai prudent este ca aceste alegeri să fie amânate”, în condiţiile în care cazurile de COVID-19 au explodat peste tot în Spania, consecinţă a sărbătorilor de sfârşit de an, a indicat Elsa Artadi, purtătoarea de cuvânt a JxC (Împreună pentru Catalonia), unul dintre cele două partide separatiste aflate la putere în Catalonia.

Citește și : Peste 500.000 de turci au fost vaccinaţi anti-COVID în doar două zile

Candidatul socialiştilor premierului spaniol Pedro Sanchez va fi actualul ministru al sănătăţii, Salvador Illa, care potrivit ultimelor sondaje are şanse să-i devanseze pe candidaţii JxC şi al Stângii republicane din Catalonia (ERC), celălalt partid membru al guvernului regional.