DISTRIBUIȚI
Flickr

Numărul de treceri ilegale de frontieră detectate la graniţele externe ale Uniunii Europene a scăzut cu 13%, până la aproximativ 124.000 în 2020 comparativ cu anul precedent, în mare parte din cauza restricţiilor împotriva COVID-19, a anunţat vineri agenţia pentru poliţia de frontieră a UE Frontex, citată de DPA, potrivit agerpres.

Aceasta se traduce prin cel mai mic număr de intrări ilegale detectate după 2013, a notat agenţia, citând date preliminare.


Citește și: Ucraina impune un lockdown mai strict: Școlile și restaurantele se ÎNCHID!

Declinul a fost vizibil mai ales pe ruta est-mediteraneană, unde traversările ilegale au scăzut cu 76% până la aproximativ 20.000. Pe traseul din vestul Mediteranei traversările ilegale au scăzut cu aproape 30%, până la aproximativ 17.000.

Cu toate acestea, trecerile ilegale s-au dublat pe ruta din centrul Mediteranei, care include Italia, la peste 35.500, şi au crescut cu aproape 80% în Balcanii de Vest (la aproape 27.000).

O creştere semnificativă de opt ori a traversărilor ilegale a fost înregistrată anul trecut în Insulele Canare ale Spaniei, la peste 22.600, cel mai mare număr de când Frontex a început să colecteze date în 2009.

„Contrabandiştii (de imigranţi clandestini) folosesc adesea nave mari de pescuit capabile să transporte un mare număr de persoane plecate din ţările Africii de Vest precum Mauritania, Senegal şi Gambia”, a declarat agenţia.

Citește și: Peste 4.000 de americani au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

În 2020, cetăţenii sirieni au rămas pe primul loc printre cei care încearcă să migreze, urmaţi de tunisieni, algerieni şi marocani, potrivit Frontex.

Datele arată de asemenea că numărul migranţilor bărbaţi care încearcă să ajungă în Europa a crescut, în timp ce femeile au reprezentat mai puţin de 10% din detectările de treceri ilegale în 2020, comparativ cu 25% în urmă cu un an. Cota de copii migranţi de asemenea a scăzut.