DISTRIBUIȚI
climatechangenews.com

Vânzările de vehicule electrice (EV) ar putea ajunge până în 2028 la 33% din totalul livrărilor pe plan global, procentul urmând să atingă 54% până în 2035, deoarece se observă o accelerare a cererii pe majoritatea pieţelor auto importante, se arată în raportul anual al firmei de consultanţă AlixPartners, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Anul trecut, aproape 8% din vânzările globale au fost reprezentate de vehiculele electrice, iar în primul trimestru din 2022 procentul a fost de sub 10%.


Citeşte şi: G7 va face ‘propuneri concrete’ pentru ‘creşterea presiunii asupra Rusiei’ – Black News

Pentru a sprijini cererea, furnizorii de componente şi producătorii auto se aşteaptă să investească cel puţin 526 miliarde de dolari în vehicule electrice şi baterii, în perioada 2022-2026, mai mult decât dublu faţă de investiţiile de 234 miliarde de dolari previzionate pentru perioada 2020-2024, conform raportului..

Aceste investiţii mai ridicate „fac acum inevitabilă creşterea pe segmentul vehiculelor electrice”. Dar industria încă se confruntă cu dificultăţile economice şi perturbări în lanţurile de aprovizionare, în timpul tranziţiei de la vehiculele echipate cu motoare cu combustie internă (ICE) la EV, susţine Mark Wakefield, de la AlixPartners.

Acesta a adăugat că tranziţia va necesita „schimbări drastice ale modelelor operaţionale, nu doar în cazul fabricilor şi angajaţilor, ci şi al întregului mod de lucru”.

Wakefield a apreciat că unele companii vor beneficia de pe urma separării afacerilor lor de ICE şi EV.

De asemenea, materiile prime pentru EV costă mai mult decât dublu faţă de cele pentru ICE: 8.255 dolari per vehicul faţă de 3.662 dolari per vehicul, în mai 2022.

În plus, tranziţia ICE-EV va costa producătorii auto şi furnizorii în total 70 miliarde de dolari până în 2030, inclusiv falimentele şi restructurările, a apreciat Elmar Kades, de la AlixPartners.

Firma se aşteaptă ca perturbările în lanţurile de aprovizionare să continue în 2024, iar vânzările totale globale de vehicule să scadă la 79 de milioane de unităţi anul acesta, înainte de a urca la 95 de milioane în 2024.