DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Palestinienii sunt dispuşi să dialogheze cu viitorul prim-ministru israelian, oricine ar fi acesta, a asigurat miercuri la Oslo ministrul palestinian de externe, a doua zi după alegerile legislative din Israel, informează France Presse, scrie agerpres.

„Oricine ar fi responsabilul capabil să formeze un guvern, noi suntem dispuşi să ne aşezăm împreună la masa negocierilor cu el sau cu ea pentru a le relansa”, a declarat Riyad al-Maliki jurnaliştilor.


Citește și : Rebelii houthi din Yemen ameninţă să lovească ‘zeci de ţinte’ din Emiratele Arabe Unite

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, aflat aproape la egalitate cu rivalul său Benny Gantz, nu pare în măsură să formeze un guvern, deschizând astfel calea unor negocieri dificile pentru formarea unei coaliţii.

„Când israelienii se vor fi pus de acord pentru a constitui un guvern, ei vor vedea că suntem pregătiţi să negociem pe bazele dreptului internaţional şi rezoluţiilor Naţiunilor Unite”, a subliniat Al-Maliki.

Şeful diplomaţiei palestiniene, care îl însoţeşte pe preşedintele Mahmoud Abbas în capitala norvegiană, a reafirmat de altfel ataşamentul autorităţii palestiniene faţă de soluţia cu două state, israelian şi palestinian, coexistând alături, o perspectivă ameninţată de promisiunile de campanie ale lui Netanyahu.

Acesta din urmă îşi anunţase de fapt săptămâna trecută intenţia de a anexa coloniile evreieşti din Valea Iordanului dacă este reales.

Citește și : Administraţia Trump revocă dreptul statului California de a-şi fixa propriile norme pentru noxele automobilelor

Chiar dacă a precizat că această anexare nu ar cuprinde localităţile palestiniene, cum ar fi Ierihon, acestea ar fi în realitate atunci încercuite.

ONU a avertizat împotriva acestui proiect care „ar fi devastator pentru posibilitatea de relansare a negocierilor, pentru pacea regională şi pentru esenţa înseşi a unei soluţii cu două state”.

Vizita lui Mahmoud Abbas şi Al-Maliki la Oslo intervine înaintea unei reuniuni săptămâna viitoare la New York a Grupului donatorilor pentru Palestina (AHLC), prezidat de Norvegia.