DISTRIBUIȚI

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a salutat miercuri intenţia noii administraţii americane a lui Joe Biden de a redeschide birourile Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) la Washington, închise în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, informează AFP, potrivit agerpres.

Marţi, ambasadorul interimar al SUA la ONU, Richard Mills, a anunţat într-o videoconferinţă a Consiliului de Securitate că administraţia lui Biden are „intenţia de a restabili programele de asistenţă americane” pentru a-i ajuta pe palestinieni şi „de a lua măsuri pentru a redeschide misiunile diplomatice închise de administraţia (americană) precedentă”.


Citește și : FBI nu ştie nici acum unde este laptopul lui Nancy Pelosi FURAT din Capitoliu

„Redeschiderea consulatului pentru Ierusalimul de Est, a biroului OEP la Washington şi angajamentul pentru o soluţie cu două state (Palestina independentă alături de Israel) sunt semnale pozitive binevenite”, a declarat Jibril Rajoub, membru de rang înalt al partidului Fatah, formaţiunea preşedintelui ANP, Mahmoud Abbas.

OEP, condusă de Abbas, este entitatea recunoscută internaţional ca fiind cea care îi reprezintă pe palestinienii din Teritorii şi din diaspora.

Administraţia Trump şi-a suspendat finanţarea către Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), a închis biroul reprezentanţei palestiniene la Washington şi consulatul său general la Ierusalim, care făcea oficiu de ambasadă a sa pentru palestinieni.

În acelaşi timp, administraţia Trump şi-a înmulţit gesturile de susţinere faţă de Israel, recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului şi apreciind că actualele colonii israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de statul evreu, nu sunt contrare dreptului internaţional.

După revenirea lui Benjamin Netanyahu la putere în Israel, în 2009, populaţia din aceste colonii a crescut cu 50%, iar autorităţile israeliene au anunţat tot mai multe noi proiecte în timpul preşedinţiei lui Trump.

„Sperăm că noua administraţie (Biden) va arăta cartonaşul roşu pentru măsurile unilaterale şi expansioniste israeliene pe teren, (…) care subminează orice posibilitate de emergenţă a unui stat palestinian independent şi suveran”, a declarat Rajoub la Ramallah, unde se află sediul ANP.

Citește și : Fostul bodyguard al lui Macron este acuzat pentru paşapoartele sale diplomatice şi de serviciu

În prezent, peste 475.000 de israelieni trăiesc în colonii în Cisiordania, unde mai trăiesc şi 2,8 milioane de palestinieni. De asemenea, peste 200.000 de israelieni trăiesc în colonii în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului ocupată şi anexată de Israel.

Aceste colonii sunt considerate de ONU contrare dreptului internaţional.