DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Planul israelian privind construirea de noi imobile pentru colonişti într-o zonă deosebit de sensibilă în Cisiordania ar nărui orice speranţă de a se ajunge la o soluţie cu două state, Israel şi Palestina, a declarat miercuri şeful diplomaţiei palestiniene, Riyad al-Maliki (foto), citat de AFP, potrivit agerpres.

Acest proiect de a construi 3.500 de locuinţe pentru colonişti în zona denumită E1 ‘este mai periculos decât orice alt proiect de colonizare în Cisiordania’, a declarat el presei în marja Consiliului pentru drepturilor omului la Geneva.


Citeşte şi: Poliţiştii albi scot mai repede arma decât colegii lor de culoare

Potrivit oficialului palestinian, acest proiect ‘urmăreşte să distrugă o soluţie cu două state’ şi ‘ucide toate posibilităţile’ de a vedea realizat planul propus de preşedintele SUA, Donald Trump.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis marţi construirea a 3.500 de locuinţe pentru colonişti într-o zonă din Cisiordania ocupată, unde trăiesc beduini.

Dacă Israelul ar construi în această zonă între colonia israeliană Ma’ale Adumim şi Ierusalim, Cisiordania va fi tăiată în două, ceea ce va împiedica crearea unui eventual stat palestinian care să dispună de o continuitate teritorială, au denunţat palestinienii şi organizaţii neguvernamentale.

Preşedintele american a prezentat la sfârşitul lunii ianuarie un proiect de reglementare a conflictului israeliano-palestinian care prevede transformarea Ierusalimului în capitala ‘indivizibilă’ a Israelului şi anexarea Văii Iordanului împreună cu peste 130 de colonii israeliene în Cisiordania.

Riyad al-Maliki s-a referit, între altele, şi la lista cu 112 de societăţi străine care operează în coloniile israeliene, în pofida caracterului ilegal al acestora din urmă în conformitate cu dreptul internaţional.

Citeşte şi: China anunţă cel mai mic bilanţ cotidian al deceselor provocate de coronavirus

Autorităţile palestiniene studiază ‘măsuri legale’ pentru a obţine despăgubiri de la aceste companii care ‘exploatează resurse fără aprobare din partea proprietarilor legitimi ai acestor terenuri’, a spus el.

‘Suntem dispuşi să primim (aceste companii) dacă doresc să lucreze legal pe teritoriul palestinian’, a adăugat ministrul Riyad al-Maliki.