DISTRIBUIȚI
yahoo.com

Secretarul General al Organizației pentru Eliberarea Palestiniei (PLO), Saeb Erekat, a condamnat comportamentul Statelor Unite ce amenință securitatea internațională, după ce Washingtonul și-a schimbat poziția față de acțiunile de colonizare întreprinse de Israel, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit mediafax.

Conform criticilor transmise de oficialul palestinian, Israelul fură pământul și confiscă resursele naturale ale palestinienilor, divizând, dislocând și restricționând libertatea de mișcare a poporului palestinian.


Citește și : Maria Butina, invitată să lucreze la biroul comisarului rus pentru drepturile omului

Erekat a reiterat faptul că, sub prevederile dreptului internațional, coloniile israelienilor din Cisiordania sunt ilegale. Totodată, acesta a solicitat comunității internaționale să acționeze în consecința „comportamentului iresponsabil al Statelor Unite, care amenință securitatea și pacea internațională”.

Similar, Uniunea Europeană a reafirmat poziția pe care o are în raport cu acțiunile de colonizare ale israelienilor, considerându-le ilegale în acord cu dreptul internațional.

La polul opus, premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia Washingtonului, afirmând că „Statele Unite au adoptat o politică importantă care îndreaptă o greșeală istorică”.

Citește și : China somează SUA să înceteze provocările militare în Marea Chinei de Sud

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni seară, modificarea poziţiei Statelor Unite faţă de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale. Washingtonul a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Isreaelului, a transferat sediul ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim şi a închis o misiune diplomatică palestiniană din capitala americană. Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement aceste decizii.