DISTRIBUIȚI
yahoo.com

Palestinienii au anunţat marţi că au reluat demersurile împotriva Israelului la Curtea Penală Internaţională (CPI) în pofida deciziei americane de a închide misiunea palestiniană la Washington, în special din cauza acţiunilor lor la tribunalul internaţional cu sediul la Haga, relatează AFP, potrivit agerpres.

Saeb Erekat, numărul doi în ierarhia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a declarat la Ramallah că OEP a furnizat CPI noi elemente constitutive de ”crime de război” israeliene împotriva satului de beduini Khan al-Ahmar, situat în Cisiordania.


Citește și : Theresa May consideră summitul informal al UE de la Salzburg „o escală” în negocierile pentru Brexit

Palestinienii au sesizat deja CPI în legătură cu situaţia acestui sat unde locuiesc aproximativ 200 de beduini.

Dosarul se referă la „infracţiunile” de transfer forţat de populaţie, de „epurare etnică” şi de distrugere a proprietăţilor civile, a precizat Erekat.

Palestinienii au cerut CPI, de asemenea, să accelereze examinarea altor dosare referitoare la acţiunile israeliene care în opinia lor constituie crime de război şi care au avut loc în timpul războiului din 2014 în Fâşia Gaza sau sunt legate de colonizare, a adăugat Saeb Erekat.

SUA au anunţat luni închiderea misiunii de la Washington a Organizaţiei de Eliberare a Palestinei, motivându-şi decizia prin refuzul liderilor palestinieni de a discuta cu administraţia preşedintelui Donald Trump şi de a începe negocieri de pace cu Israelul.

Citește și : Publicaţii poloneze lasă prima pagină albă, un gest simbolic înaintea dezbaterii directivei europene privind drepturile de autor