DISTRIBUIȚI
Jerusalem Post

Palestinienii au făcut sâmbătă încă un pas către organizarea primelor alegeri parlamentare din ultimii 15 ani, deschizând centrele de înregistrare a partidelor politice care intenţionează să ia parte la scrutin, transmite Reuters, potrivit agerpres.

La 15 ianuarie, preşedinţia Autorităţii Palestiniene a anunţat organizarea de alegeri legislative în 22 mai şi de alegeri prezidenţiale pe 31 iulie.


Citește și : China începe procesul celor doi spioni canadieni

Cele mai recente alegeri parlamentare palestiniene s-au desfăşurat în ianuarie 2006, iar scrutinul a fost câştigat în mod surprinzător de mişcarea Hamas, care din 2007 deţine controlul în Fâşia Gaza.

Aproximativ 93% dintre cei 2,8 milioane de alegători eligibili palestinieni din Cisiordania şi Fâşia Gaza s-au înregistrat deja pentru scrutinul din 22 mai. Populaţia totală din teritoriile palestiniene este de 5,2 milioane de persoane.

Spre deosebire de alegerile parlamentare din 1996 şi 2006, palestinienii nu vor vota candidaţi individuali, ci partide sau liste care conţin între 16 şi 132 de candidaţi.

Israelul încă nu a oferit un răspuns la solicitarea palestinienilor de a organiza alegeri parlamentare şi în Ierusalimul de Est, unde nu a permis acest lucru în 2006.

Citește și : Preşedintele Germaniei îi decorează pe fondatorii BioNTech

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Or, partea orientală a Oraşului Sfânt este ocupată începând din 1967 de Israel, care a anexat-o, o măsură nerecunoscută de ONU, pentru care statutul final al Ierusalimului trebuie să fie decis prin negocieri.