DISTRIBUIȚI
Jerusalem Post

Palestinienii ameninţă să se retragă din Acordurile de Pace de la Oslo – care încadrează relaţiile actuale între Israel şi Autoritatea Palestiniană (AP) -, în cazul în care preşedintele american Donald Trump îşi anunţă planul de pace în Orientul Mijlociu, declară reprezentanţi palestinieni pentru AFP, scrie news.ro .

În cazul în care Donald Trump îşi anunţă proiectul, aşa cum a anunţat, până marţi, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP) îşi rezervă dreptul de a se ”retrage din acordul interimar” – numele rezultatelor concrete ale negocierilor de la Oslo, a declarat pentru AFP Saeb Erekat, secretarul general al OLP.


Citește și : HARTA PANDEMIEI CU CORONAVIRUS – Indică locurile cu cele mai multe cazuri confirmate

”Acest plan va transforma ocupaţia temporară în ocupaţie permamentă”, denunţă el.

Palestinienii – care îi boicotează pe oficialii americani de la transferarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim – au anunţat că nu au fost invitaţi la discuţii, la Washington, unde urmează să fie anunţat proiectul de pace al Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

”Planul Trump este complotul secolului în vederea lichidării cauzei palestiniene”, a denunţat într-un comunicat Ministerul palestinian de Externe.

În urma ”acordului interimar” – cunoscut sub numele de ”Oslo II” – din septembrie 1995, încheiat între OLP şi Israel, Cisiordania este împărţită în ”Zona A” – sub control civil şi al securităţii palestiniene, ”Zona B” – sub controlul civil palestinian şi al securotăţii israeliene li ”Zona C” – sub control civil şi al securităţii israeliene.

Citește și : Parisul a anulat parada Luna New Year din cauza epidemiei de coronavirus

Acest acord interimar urma să expire în 1999, însă a fost prelungit în mod tacit de către ambele părţi.