DISTRIBUIȚI
Jerusalem Post

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), cu sediul în Ramallah, a negat legitimitatea Conferinţei internaţionale de la Varşovia asupra Orientului Mijlociu, care urmăreşte – în opinia sa – ‘normalizarea’ ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Preluând în totalitate poziţia guvernului israelian, administraţia Trump încearcă să normalizeze ocupaţia israeliană şi neagă sistematic dreptul palestinian la autodeterminare. Conferinţa de la Varşovia se înscrie în acest context’, a declarat Nabil Shaath, un consilier al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, într-un editorial publicat în cotidianul israelian Haaretz.


Citește și: Oficialii cubanezi anunță că SUA pregătesc INVAZIA Venezuelei

Conferinţa de la Varşovia, oficial consacrată securităţii în Orientul Mijlociu, urma să se concentreze în mare măsură asupra Iranului. Dar ginerele şi consilier al lui Donald Trump, Jared Kushner, urmează să evoce efortul american în curs de desfăşurare de luni de zile pentru a prezenta o iniţiativă diplomatică în conflictul israeliano-palestinian.

Nabil Shaath reaminteşte că liderii palestinieni au refuzat să participe la această conferinţă.

Citește și: Israelul se opune unei vizite a Consiliului de Securitate în Orientul Mijlociu

‘Un proces de pace nu poate fi folosit pentru a garanta ca una dintre părţi să fie amnistiată pentru crimele sale de război, iar alta să renunţe la drepturile sale fundamentale, conform Cartei ONU’, susţine reprezentantul ANP.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a decis să boicoteze administraţia lui Donald Trump, care a discreditat – potrivit lui – SUA în rolul lor istoric de mediator, prin recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului în 2017. Administraţia Trump a aplicat o serie de lovituri severe împotriva Autorităţii palestiniene, în special suspendând ajutorul de milioane de dolari pentru palestinieni.