DISTRIBUIȚI
AFP

Palestinieni furioşi s-au confruntat joi cu soldaţi israelieni şi au dat foc portretului lui Donald Trump pentru a protesta împotriva deciziei unilaterale a preşedintelui american de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează AFP, conform agerpres .

Mai mult de 20 de palestinieni au fost răniţi cu muniţie reală sau cu gloanţe de cauciuc pe întreg teritoriul Cisiordaniei şi al Fâşiei Gaza, teritorii unde palestinienii doresc să formeze viitorul lor stat independent care să aibă capitală Ierusalimul de Est.


După anunţul lui Trump, mişcarea palestiniană Hamas a făcut apel la o ‘nouă intifada’, iar armata israeliană a anunţat desfăşurarea de întăriri în Cisiordania ocupată, în aşteptarea unei noi escaladări a situaţiei.

Citește și : Gruparea islamistă Al-Qaida în Peninsula Arabică a condamnat decizia preşedintelui american privind Ierusalimul

Decizia istorică a preşedintelui american a provocat primele confruntări. Tineri palestinieni au aruncat cu pietre şi soldaţi israelieni au ripostat lansând proiectile antirevoltă în Hebron, în sudul Cisiordaniei, şi la Ramallah, capitala Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP).

Bethleem, Qalqilya, Jenin şi periferia Ramallah, în Cisiordania, au fost de asemenea scena confruntărilor între palestinieni şi soldaţi israelieni.

‘Suntem aici pentru a respinge decizia lui Trump’, a spus un tânăr în vârstă de 17 ani, la o manifestaţie la care au participat câteva sute de persoane la Ramallah.

‘Luând o astfel de decizie, America a devenit o ţară foarte mică’, a spus un bărbat în vârstă de 55 de ani, în vechiul oraş al Ierusalimului, unde magazinele şi şcolile au rămas închise.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel, drept capitala statului la care ei aspiră. Israelul proclamă întreg Ierusalimul ca fiind capitală sa ‘eternă şi indivizibilă’.

Şi în Tunisia, mii de persoane au manifestat joi împotriva deciziei americane de a recunoaşte Ierusalimul capitală a Israelului, în timp ce parlamentari au făcut apel la o mobilizare naţională vineri. În Parlament, deputaţi au votat un text prin care au cerut ‘puterilor arabe şi musulmane să-şi asume responsabilitatea istorică astfel încât decizia (SUA) să nu fie pusă în aplicare’.

La Tunis, între 100 şi 200 de protestatari, care au încercat să se îndrepte spre ambasada SUA, au fost împiedicaţi de poliţie, potrivit unui jurnalist AFP. Câteva zeci de microbuze de poliţiei au fost trimise şi străzile au fost blocate.

În Iordania, sute de protestatari au ars fotografii ale preşedintelui Donald Trump şi drapelul american în apropierea ambasadei SUA din Amman.

‘Nici o ambasadă americană pe teritoriul iordanian’, au strigat protestatarii, care au scandat şi ‘Moarte Israelului’. Proteste sunt aşteptate şi vineri în Iordania după rugăciunea musulmană săptămânală.