DISTRIBUIȚI
Reuters

Un palestinian a murit după ce a fost rănit vineri de tiruri ale militarilor israelieni, în apropiere de frontieră, bilanţul palestinienilor ucişi în aceste manifestaţii de la frontieră crescând astfel la 17 morţi, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit news.ro.

Faris al-Raqib, în vârstă de 29 de ani, a fost împuşcat în stomac, în partea de sud a Fâşiei Gaza, în timpul unui marş la care au participat zeci de mii de manifestanţi palestinieni.


Citeşte şi: Cutremur puternic în Iran. Cel puţin 54 de oameni sunt răniţi 

Această vineri a fost ziua cea mai sângeroasă în Fâşia Gaza de la războiul din 2014, lansat de Israel în enclavă.

În afară de cei 17 morţi, peste 1.400 de palestinieni au fost răniţi – dintre care 757 în tiruri cu gloanţe reale, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini au cerut o ”anchetă independentă” cu privire la utilizarea de către Israel a gloanţelor reale, o cerere rapid respinsă de Israel.

Statele Unite au blocat, sâmbătă seara, un proiect de declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU, îndemnând ”toate părţile la reţinere şi la prevenirea oricărei escaladări suplimentare” şi cerând o anchetă cu privire la înfruntări.

Palestinienii acuză militari israelieni că au tras în manifestanţi care nu reprezentau vreun pericol imediat.

Citeşte şi: Staţia spaţială chineză STRICATĂ a intrat în atmosfera Pământului

Zeci de mii de palestinieni au mărşăluit către bariera care desparte Israelul de Fâşia Gaza, în prima zi a ”marşului întoarcerii”.

Această procesiune, care urmează să dureze şase săptămâni, reclamă ”dreptul la întoarcere” al palestinienilor care au fost izgoniţi – cu sutele de mii – de pe pământurile lor sau care au fugit în timpul războiului ce a urmat după înfiinţarea statului israelian în 1948.