DISTRIBUIȚI
npr

Preşedintele Curţii Supreme din Pakistan a anunţat crearea a peste 100 de tribunale specializate în violenţele de gen, într-o ţară considerată a fi una dintre cele mai periculoase din lume pentru femei, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Suntem pe punctul de a crea 116 tribunale specializate în violenţele de gen, precum şi tribunale pentru copii în fiecare district din Pakistan”, a declarat miercuri judecătorul Asif Saeed Khosa la Islamabad.


Citeşte şi: Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

Aceste tribunale „vor fi concepute pentru a fi pe deplin diferite de alte instanţe, atât în privinţa infrastructurii, cât şi în privinţa funcţionării”, a adăugat el la o întâlnire cu magistraţi, fără a oferi mai multe detalii.

Responsabili ai Curţii Supreme, chestionaţi de AFP, au confirmat că acest proiect este în curs de a fi discutat.

Violenţele asupra femeilor sunt „omniprezente şi inextricabile” în această ţară conservatoare şi de cultură patriarhală, deplânge Comisia pentru Drepturile Omului din Pakistan, care a înregistrat mii de violuri şi de agresiuni sexuale, de atacuri cu acid şi de alte crime pe an.

Cifrele reale sunt cu siguranţă mai ridicate, conform Comisiei, în contextul în care aceste violenţe nu sunt denunţate la autorităţi.

O mare parte a societăţii trăieşte sub un cod patriarhal care permite opresiunea femeilor care încearcă să se elibereze, alegându-şi de exemplu soţul sau lucrând în afara casei.

Sute de femei pakistaneze sunt ucise în fiecare an, deseori de către apropiaţi, pentru că le-au insultat „onoarea”, conform organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.

Vezi şi: Susţinătorii opoziţiei albaneze s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

Chiar şi în cazurile rare care ajung în faţa tribunalelor, „rata de condamnare este sub 1%”, afirma anul trecut, într-un interviu pentru AFP, Rabeea Hadi, membră a Fundaţiei Aurat, o organizaţie de apărare a drepturilor femeilor.

În mediul rural, consiliile satului funcţionează deseori ca instanţe, de multe ori în detrimentul celor care depun plângeri.

Crearea de tribunale specializate în violenţele de gen este un „prim pas”, a reacţionat vineri avocata Benazir Jatoi, care a spus că acestea trebuie să aibă continuitate în funcţionare şi în finanţare.