DISTRIBUIȚI
VOAnews

Pakistanul a început să construiască un gard de-a lungul frontierei sale extrem de nesigure cu Afganistanul, în cadrul luptei împotriva grupărilor extremiste prezente în regiune, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Puternica armată pakistaneză a condus miercuri un grup de jurnalişti străini într-o rară vizită la frontieră, pentru a prezenta progresele înregistrate din luna martie, când a fost anunţată construcţia gardului.


Înalt de circa trei metri şi întărit cu sârmă ghimpată, gardul se întinde în prezent pe mai multe segmente şi pe o lungime de circa 43 de kilometri, în zonele tribale montane din Waziristanul de Nord şi Waziristanul de Sud. El este menit să împiedice grupările armate precum talibanii sau Al-Qaida să circule liber între cele două ţări, cum o făceau în ultimii ani spre nemulţumirea SUA.

Citeşte şi: Theresa May: Un acord privind situaţia cetăţenilor UE este ‘la o aruncătură de băţ’

Construirea gardului reprezintă ‘o schimbare istorică’ în ceea ce priveşte controlul la frontieră, a declarat un reprezentant de rang înalt de la punctul de trecere Hamza din Angoor Adda, în Waziristanul de Sud. ‘Din decembrie 2018, nu va exista niciun centimetru de frontieră internaţională care să nu fie supravegheat’, a dat asigurări acest responsabil.

În afară de militarii desfăşuraţi pe colinele din jur pentru a supraveghea cealaltă parte de liniei de demarcaţie, armata pakistaneză foloseşte şi camere montate pe gard, care rămâne iluminat în timpul nopţii datorită panourilor solare.

Pakistanul şi Afganistanul sunt separate de linia Durand, o frontieră de 2.400 de kilometri trasată de britanici în 1896 şi contestată de Kabul. Cele două ţări se acuză reciproc de găzduirea unor sanctuare ale insurgenţilor pe teritoriul lor, de unde sunt planificate atacuri sângeroase. Frontiera este, de asemenea, scenă pentru diverse traficuri ilegale.

Populaţiile paştune locale nu-i acordau în mod tradiţional prea multă importanţă, dovadă numărul de sate construite de-a lungul acestei linii, cu case care au uneori o uşă în Pakistan şi alta în Afganistan. Controalele la această frontieră erau aproape inexistente, până la o recentă întărire decisă de Pakistan.