DISTRIBUIȚI
Reuters

Pakistanul a redeschis luni un punct vamal important cu Afganistanul, într-o zonă controlată de talibani, permiţând ca peste 100 de camioane încărcate cu mărfuri să intre în statul afgan, potrivit unor oficiali vamali, transmite Reuters , scrie news.ro .  

Vama Chaman-Spin Boldak, un port cheie pentru Afganistan, fusese închis de către Pakistan pentru traficul comercial din cauza luptelor intense pentru controlul acestei vămi între insurgenţii talibani şi forţele afgane de securitate, la începutul acestei luni.


Citește și : Medicii avertizează că pandemia ‘a scăpat din nou de sub control’ în Turcia

”Pakistanul a deschis astăzi  graniţa cu Afganistanul de la Chaman şi a reluat tranzitul comercial, care fusese suspendat în ultima lună”, a declarat Arif Kakar, oficial vamal de rang înalt în districtul Chaman.

Acesta a spus că vama va fi deschisă şase zile pe săptămână.

Miniştrii afgani de interne şi de finanţe şi purtătorul de cuvânt taliban nu au putut fi contactaţi.

Generalul de marină al SUA Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului Central al SUA, care supraveghează forţele americane din Afganistan, a declarat duminică reporterilor de la Kabul că Spin Boldak este un ”spaţiu contestat” şi guvernul afgan încearcă să recâştige controlul asupra acestuia.

Redeschiderea a avut loc la câteva ore după ce 46 de soldaţi afgani au căutat refugiu în Pakistan, după ce au pierdut controlul poziţiilor militare din nord, de-a lungul frontierei, în urma avansurilor insurgenţilor talibani care au profitat de retragerea forţelor străine.

Citește și : Vaccin sau test obligatoriu pentru funcţionarii municipali din New York

Comandantul militar afgan a cerut refugiu la punctul de trecere a frontierei din Chitral, în nord, a declarat armata pakistaneză într-o declaraţie, adăugând că trecerea în siguranţă în Pakistan a fost permisă duminică seara, după aprobarea autorităţilor afgane.

Sute de soldaţi afgani şi oficiali civili au fugit în Tadjikistan, Iran şi Pakistan, în ultimele săptămâni, după ofensivele talibanilor din zonele de frontieră.